Annons
Nyheter

Hyresförhandlingar på gång

Stubo har begärt förhandling om höjda hyror med utgångskravet 3,5 procent.
Men i ett brev till medlemmarna flaggar Hyresgästföreningen för att kravet på höjning i själva verket ligger på drygt 8 procent.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Höjda hyror väntar. Men frågan är i vilken grad avkastningskravet mot Stubo vägs in vid kommande hyresförhandlingar.
Höjda hyror väntar. Men frågan är i vilken grad avkastningskravet mot Stubo vägs in vid kommande hyresförhandlingar.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det var den 26 januari i år som det kommunala bostadsbolaget Stubo kallade till förhandling om höjda hyror. Utifrån budget för 2012 ser bolaget ett behov av att höja hyran med 3,5 procent, skriver Stubo till Hyresgästföreningen.

Men Stubo tillägger att det även finns ett avkastningskrav från ägaren till bolaget, Ulricehamns kommun. Det innebär att bolagets resultat före skatt ska uppgå till 3,4 miljoner kronor. Men resultatet ska dock inte delas ut till ägaren.

Annons

Rolf Granlöf, vd för Stubo, vill inte närmare kommentera de förhandlingar om ny hyra, som nu väntar.

Hyresgästföreningen region Bohus Älvsborg–Skaraborg kommenterar dock kravet från Stubo i ett brev till medlemmarna.

Hyresgästföreningen skriver att avkastningskravet motsvarar en hyresnivå på drygt fem procent utöver de 3,5 procent som bolaget bedömer vara nödvändig för att täcka allmänna kostnadsökningar.

I brevet ger Hyresgästföreningen några exempel på vad detta skulle innebära i hyreshöjning. ”Du kan själv räkna ut hur det skulle påverka din månadshyra genom att multiplicera nuvarande hyra med 8,5 procent”. För en lägenhet med månadshyra på 6 000 kronor blir höjningen 510 kronor, utöver höjningen för allmänna kostnadsökningar.

Avgörande för om det verkligen är realistiskt, beror på hur man ser på avkastningskravet, säger Ann-Christine Josefsson, anställd förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen Bohus Älvsborg–Skaraborg.

– Vi har inget emot att bostadsbolaget gör vinst och att det återinvesteras i bolagets fastigheter. Men vinstnivån bör vara rimlig, säger hon.

– Att ägaren, Ulricehamns kommun, har riktat ett avkastningskrav gentemot Stubo, betyder att det är något vi måste förhålla oss till i kommande förhandling.

Hur tolkar ni informationen från Stubo?

– Vi kan inte blunda för det. Det kan inte uteslutas att avkastningskravet spelar in och att kravet på hyreshöjning landar på dryga åtta procent. Vilket är väldigt mycket. Genomsnittet i landet brukar ligga på betydligt lägre nivåer än så.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons