Annons
Nyheter
Med flytten till det nya gruppboendet på Ryttershov följer också en rejäl hyreshöjning.
Från nuvarande hyra på drygt 2 000 kronor till över 5 500 i månaden.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2010
Med flytten till gruppboendet på Ryttershov följer en kraftig höjning av hyran.
Med flytten till gruppboendet på Ryttershov följer en kraftig höjning av hyran.Foto: 

Det är 18 personer som fram till förra veckan bott på Hester som berörs av den höjda hyran. Samtliga 18 är dementa. Boendet på Hester har varit tillfälligt i väntan på att ombyggnaden av gruppboendet på Ryttershov skulle bli klart.

I förra veckan var det inflyttning.

Annons

Det nya gruppboendet har betydligt högre standard än vad de boende tidigare haft tillgång till. Bland annat ingår tvättmaskin, torktumlare och kylskåp. Värdet för närheten till vård och också räknats in i hyran.

Men med den höjda standarden har även hyran höjts.

På Ryttershov har hyran legat på cirka 2 000 kronor i månaden. De nya hyrorna ligger på cirka 5 500 kronor.

Marie Jonander, enhetschef för äldreboendet på Hester, bekräftar att hyran höjs.

- Men frågor som rör hyresnivåer för de boende hänvisar vi till fastighetsavdelningen, säger hon.

Kommunens fastighetschef Bengt-Olof Foss, säger att hyrorna i den nybyggda avdelningen bygger på en överenskommelse som förhandlats fram med hyresgästföreningen.

- Investeringen i den nybyggda avdelningen är på 16 miljoner kronor, och det är klart att det påverkar hyressättningen, säger han. Viktigt i sammanhanget är att den investering som gjorts räknas som nybyggnation.

Det är alltså inte en fråga om en flytt tillbaka till gamla, men ombyggda lägenheter. Istället är det till ett nytt gruppboende som flytten går.

- För vissa kan det bli fråga om dramatiska hyreshöjningar, säger Bengt-Olof Foss.

Carita Brovall, chef för äldreomsorgen, säger att man haft fortlöpande kontakt med de anhöriga, främst via brev, men även vid informationsmöten. Men information om att hyrorna skulle komma att höjas kraftigt gavs först vid ett sådant möte i december förra året.

Annons

– Den ombyggnad som nu är klar styrs av olika myndighetskrav. Det handlar dels om arbetsmiljön, dels om kvaliteten i boendet. Att det finns tvättmaskin i lägenheterna är bland annat för att tillgodose kravet på god hygien, säger hon.

Men för de enskilda boende blir det en kraftig hyreshöjning. Är det rimligt?

– Sett till det boende de får är det det. Samtidigt omfattas våra brukare av möjligheten till kommunalt bostadstillägg. Inkomsten styr också. För vissa kan det i praktiken innebära att de får samma hyreskostnad nu som tidigare.

Är du anhörig till någon av dem som nu flyttar till det nya gruppboendet? Hur ser du i så fall på förändringen? Hör gärna av dig till UT och berätta.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons