Annons
Nyheter

Hundbajs väcker frågor

Kommunens lokala ordningsföreskrifter gällande hund är inte helt klara, enligt en privatperson, som vänt sig till kommunen med ett antal frågor.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2011

Privatpersonen hänvisar till föreskrifterna som anger att hund alltid ska hållas kopplad på offentlig plats samt att hundträck på dessa platser ska plockas upp.

Med offentlig plats avses vägar, gator, torg, parker och liknande.

Annons

Frågan är då om även gator i kommunens mindre samhällen är att betatrakta som allmänna vägar och gator, funderar privatpersonen och nämner samhällen som Vegby, Hökerum och Köttkulla, som några exempel. Frågan är om kommunens föreskrifter även gäller här?

Vad gäller övrig mark inom kommunen hittar frågeställaren inget krav på att hundträck måste tas upp. ”Så om jag går i skogen, på en landsväg eller på annan plats som inte är allmän plats enligt kommunens detaljplan kan jag då låta min hunds träck ligga kvar på marken?

Dessutom vill frågeställaren veta var det är tillåtet att kasta hundbajspåsar. I första bästa papperskorg eller i särskilda hundlatriner, om sådana finns?

Christer Seldevall

Krav på hundkoppel

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna i Ulricehamns kommun ska hundar alltid hållas kopplade på offentlig plats. Det gäller på allmänna väga, gator, torg, parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats. Dessutom sägs att parker, badplatser, lekplatser, begravningsplatser, motionsspår och vandringsleder jämställs och räknas som offentlig plats. På samtliga dessa områden ska hundar hållas kopplade och föroreningar efter hundar ska tas upp.

(Källa: Ulricehamns kommun, allmänna lokala ordningsföreskrifter)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons