Annons
Nyheter

Hundar ovanligt byte för kungsörnar

Att hundar blir tagna av kungsörnar är ovanligt i Västra Götaland, säger rovdjursspårare Lisette Fritzon, som var en av dem som obducerade jakthunden Max i Dalstorp.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2013
Foto: Jan-Eric Hägerroth / Scanpix

Lisette Fritzon är en av länsstyrelses rovdjursspårare. Hon var i Dalstorp i måndags och besiktigade Aron Anderssons hund.

– När man hör talas om att tamdjur blivit slagna av en kungsörn har det oftast hänt i Norrland eller på Gotland, säger Lisette Fritzon.

Annons

I det här fallet är Lisette och hennes kollega säkra till 80 procent. De har tittat på angreppssättet, och var angreppet skett.

– Vi var ute i fält och tittade på det öppna hygget där hunden blev attackerad och vi har tittat på hur skadorna sitter på hunden. Det gör att vi är ganska säkra på saken, säger hon.

Att just hunden Max drabbades kategoriserar hon som ren otur. Hunden råkade vara på fel ställe. Det är större risk för en jakthund att bli påkörd av en bil, än att bli slagen av en örn, konstaterar hon.

– Det är inte så att vi uppmanarjägare att inte jaga med sina hundar i områden där det finns kungsörn. Så är det inte, men man ska alltid vara uppmärksam på omgivningen där man släpper sin hund.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons