Annons
Nyheter

Hotfulla mejl från ”polisen” cirkulerar: ”Svara inte”

Falska mejl som uppges komma från polisen, Europol och regeringskansliet har börjat cirkulera på nätet, med hot om att bli gripen för sexualbrott. Nu uppmanar polisen i Ulricehamn att inte svara på brevet.
Ulricehamns kommun • Publicerad 8 september 2022 • Uppdaterad 20 september 2022
I ett bluffmejl som uppges komma från bland annat polisen och Europol, anklagas mottagaren för sexualbrott. Om personen inte svarar inom 48 timmar står det att hen ska gripas. Genrebild.
I ett bluffmejl som uppges komma från bland annat polisen och Europol, anklagas mottagaren för sexualbrott. Om personen inte svarar inom 48 timmar står det att hen ska gripas. Genrebild.Foto: Annika Byrde

Det var tidigt på morgonen under onsdagen som en man i 66-årsåldern fick ett märkligt mejl i sin inkorg.

Mejlet uppgavs komma från polisen, regeringskansliet och Europol, med samtliga myndighetsloggor uppradade.

Annons

Brevet, som börjar med hälsningen ”Kära herr/fru. Vi har vidtagit rättsliga åtgärder mot dig...” berättar sedan att myndigheterna genom internetbevakning upptäckt att mottagaren ägnat sig åt bland annat barnpornografibrott och annan liknande brottslighet över nätet.

Anklagelserna följs av en text om hur straffet för dessa brott nyligen har skärpts.

Mottagaren uppmanas sedan att klicka på en länk för att skicka in sin motivering till att hen är oskyldig, och att detta är tvunget att göras inom 48 timmar. Om personen inte svarar i tid står det att hen ska bli gripen, införd i det nationella registret över sexualförbrytare och få sin akt utlämnad till media.

”Det här är rena bluffen alltihopa. Man ska inte svara på ett mejl som ser ut så här.”
Stefan Jalderyd, polis

Ulricehamnspolisen Stefan Jalderyd berättar att mejlet är falskt, och att de som har fått mejlet inte ska svara på det eller klicka på länken.

– Det är inte polisen, regeringskansliet eller Europol som har skickat det här. Det här ska man låta bli att svara på, säger Stefan Jalderyd.

Han berättar att de har fått in några anmälningar om samma mejl, men att han inte vet i vilken omfattning mejlet har spridits. Det är även oklart vad som händer om man skulle klicka på länken.

– Folk kan ju bli rädda och svara på det här utan att ha begått ett brott. Det här är rena bluffen alltihopa. Man ska inte svara på ett mejl som ser ut så här.

För att se om ett mejl är falskt är det bra att titta på avsändarens mejladress och andra uppgifter som kan tyda på att det handlar om en bluff.

I det här fallet var till exempel mejladressen som mejlet skickades från en gmail-adress, vilket inte är en mejladress som dessa myndigheter använder. Brevet uppgav dessutom olika postadresser och svarsadresser i olika svenska städer.

Den 66-årige man som polisanmält händelsen nyligen hade inte klickat vidare på länken.

– Han har inte lidit skada på något sätt, säger Jalderyd.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons