Annons
Nyheter

"Hoppas vi kan bli kvar"

– Jag hoppas vi hittar en lösning så vi kan bli kvar.
Det säger Anna Laang, verksamhetschef kultur, om den planerade försäljning av fabriken i Röshult, där museet i dag har sina samlingar.
Nyheter • Publicerad 5 september 2013
Foto: 

Det var inte så många år sedan som Ulricehamns museums samling av föremål fick ny vistelseort. Hyreskontraktet i Röshult löper från 1 januari 2010.

Innan dess hade sökandet efter lokal pågått en tid, och flytten till Röshult var kanske inte det första alternativet. Men så blev det, möjligen beroende på att det var en av kommunens egna fastigheter och på den låga hyran.

Annons

I dag är Anna Laang mer än nöjd med de gamla fabrikslokalerna, som har anpassats efter sin nya hyresgäst. Det ställs en hel del krav när gamla föremål i olika material och olika storlek, varav en hel del mycket värdefulla – ska härbärgeras. Brandsäkerhet och inbrottssäkerhet är två faktorer, luftfuktighet, temperatur och belysning är andra.

Hur ser du på en eventuell försäljning av fastigheten?

– Lokalerna har blivit väldigt bra och jag ser helst att vi hittar en lösning så att vi kan vara kvar, även om den säljs. En ny ägare är säkert intresserad av att ha en stabil hyresgäst och det är ju vi.

Ni har låg hyra i dag. Klarar ni en större höjning?

– Vi skulle ha svårt att klara en hyreshöjning.

Ser du något alternativ i dag för placering av föremålen?

– Nej, inte i dagsläget men om vi måste flytta är det ett problem som vi kommer att lösa.

Christina Lundin är förvaltningsassistent på verksamhet kultur och med ett särskilt ansvar för Ulricehamns museum. Hon minns flytten av föremålen till Röshult mycket väl.

– Det var ett jättejobb att packa allt; det handlar om ungefär 10 000 föremål.

Så en ny flytt är inget du längtar efter?

Annons

– Nej inte direkt.

I Arne Carlssons gamla fabrik på Jordgubbsvägen i Röshult finns sedan 2010 Ulricehamns museums samlingar av föremål arkiverade. Totalt är det ungefär 10 000 föremål, varav hittills 8 300 är registrerade, ett arbete som är pågående. Tanken är att alla föremål så småningom ska bli sökbara digitalt. Verksamhet kultur hyr cirka 580 kvadratmeter i bottenplanet och 200 i källaren.

Två företag, med sammantaget 14 anställda, hyr också lokaler där. Det är Sableline Sweden AB och Stabilotherm AB. Dessutom hyr några företag lagerutrymme i lokalerna.

Fastigheten ägs gemensamt av Vist Fastighets AB och New Wave Group i förhållandet 51–49.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons