Annons
Nyheter

Hon vill uppmana kvinnor att ta betalt

Ta betalt och var stolt! Det brukar juristen, mentorn och företagaren Carina Alfvén uppmana alla som vill starta ett företag.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013
Carina Alfvén vill uppmana kvinnor att tro på sina idéer och se seriöst på sitt företagande.
Carina Alfvén vill uppmana kvinnor att tro på sina idéer och se seriöst på sitt företagande.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Som mentor vägleder hon företagare av båda könen. Men uppmaningen ovan använder hon oftare i samtal med kvinnor än med män. För tyvärr är det så, förklarar Carina Alfvén, att kvinnor inte tror på sig själva tillräckligt mycket. Och om de själva inte anser att de är kompetenta, hur ska då omgivningen göra det?

Den 10 september kommer hon till Ulricehamn för att föreläsa om hur kvinnors företagande stärker Sverige. Det gör hon i egenskap av ambassadör för kvinnors företagande. Totalt finns omkring 800 ambassadörer i nätverket, som ligger under tillväxtverket. Tanken är att ambassadörerna ska inspirera och ge kvinnor inledande information innan de satsar på sin idé och startar eget.

Annons

I går förmiddags passerade hon Ulricehamn på väg mellan hemmet i Roasjö och en föreläsning i Jönköping. UT fick en stund med henne då hon berättade varför det behövs särskilda nätverk där kvinnor peppar varandra.

– Trots att kvinnor oftast har mer kunskap än männen är de dåliga på att inse det och marknadsföra sig själva.

Hon tar ett exempel där en kvinna och en man med samma utbildning och bakgrund möter banken för att låna pengar till ett nytt företag. Kvinnan ber ofta om en lägre summa och väljer att starta i liten skala hemma i garaget. Mannen presenterar en proffsig affärsplan och har högre ambitioner både vad gäller lokal och utrustning.

– Hon ber om 97 000, han vill ha en miljon. Hon får avslag, han får låna sin miljon.

Men att tro på sig själv handlar inte om att alla idéer är bra. Tvärtom gäller det att sålla bland tankarna och satsa på det som ger resultat. Pengar alltså. För även om företagande ska vara roligt och kännas givande, måste det leda till pengar på kontot.

– Jag brukar ge rådet att kolla vad andra tar betalt, och sedan tar du lite mer. Du ska leverera mer hela tiden, det är det som är grejen. Jag tror att jag gör så i mitt företagande, säger Carina Alfvén.

Hon upplever att särskilt kvinnor behöver höra att de ska ta betalt. En gång när hon satt hos frisören hörde hon ett samtal mellan frisören och en annan kund. De kom överens om att byta en del bokföringsjobb mot en klippning. Då kunde Carina Alfvén inte hålla tyst.

– Jag sade ursäkta att jag lägger mig i, men det där får ni ingen pension eller sjukpenning av. Man ska fakturera, inte byta tjänster.

Carina, som har bott halva sitt liv i Ulricehamn men nu är bosatt i Svenljunga kommun, åker regelbundet till Ulricehamn för att hålla starta eget-kurser. Där är både män och kvinnor välkomna. Under kurserna uppmanar hon deltagarna att skapa nätverk. Senast i tisdags var hon med om att starta ett nätverk för kvinnliga företagare i Kind. Själv är hon med i flera nätverk. De personliga kontakterna är viktiga i hennes jobb, dels när det gäller juridisk rådgivning, men framför allt för att få uppdrag som föreläsare. Sedan 2008 driver hon sitt eget företag, efter att ha varit anställd som konsumentvägledare under många år. Nu rår hon över sin egen tid.

– Mitt motto är att inte att bli rik på pengar utan på livet som helhet.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons