Annons
Nyheter

Hon blir taleskvinna för landsbygden

Med erfarenheter från 70-talets Gröna vågen ger sig Birgitta Lindqvist nu in i riksdagsvalet 2010.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010
Birgitta Lindqvist och tiken Nilla på promenad.Foto: 

Landsbygdsdemokraterna är det senaste tillskottet på den politiska kartan i Sverige. Formellt bildades partiet för några veckor sedan. Birgitta Lindqvist, bosatt på gården Stjärnfallet utanför Dalstorp, är en av ledamöterna i partistyrelsen.

– Vi vill att hela Sverige ska leva. Därför krävs rättvisa villkor för landsbygden så att det blir möjligt, säger hon.

Annons

Att hon skulle få en plats i partitoppen hade hon inte väntat sig då hon först hörde av sig till det blivande partiet.

– Jag tyckte mest det var roligt att vi äntligen såg ut att få ett parti som skulle företräda landsbygden, säger hon.

Hon bor i en röd stuga med vita knutar. Hit flyttade Birgitta och hennes make Bengt för drygt tre år sedan, efter att ha sålt tunnbrödsbageriet i Gölingstorp.

Solen glittrar i dammen framför oss. Birgitta serverar kaffe ur termos. I en korg ligger varma bullar med socker på. Platsen kan utan överdrift beskrivas som en lantlig idyll.

– Och visst får vi som bor på landsbygden ta del av sådant som stadsbor inte får, medger Birgitta Lindqvist. Men samtidigt får vi heller inte del av det utbyggda samhälle som finns i städer och större samhällen

– Det sägs ofta i debatten att vi som bor på landsbygden själv har valt den situation vi har. Men jag tycker att även vi har rätt till goda kommunikationer och rättvisa resekostnader. Det är sådant vi vill jobba för.

Även hon nu beskriver sig själv som före detta lantbrukare är hon född och uppvuxen i stadsmiljö. Efter uppväxten i Borås flyttade hon till Stockholm.

På 70-talet var hon en av dem som hängde på Gröna vågen och hamnade i Ångermanland. Efterfarenheterna från denna period har burit med sig sedan dess.

Engagemanget för den egna närmiljön likaså. Det har fortsatt sedan hon flyttat till Dalstorp.

Här har hon bland annat jobbat för att bybor ska få lära sig hjärt- och lungräddning. Att ambulans numera kan navigera via GPS i det egna närområdet vid larm är också något hon jobbat för.

Annons

– Har jag börjat jobba med något brukar jag försöka slutföra det, säger hon.

När det gäller att jobba partipolitiskt är hon novis.

– Hittills har jag och min man röstat på centern av hävd och gammal vana. Men centern är inte vad det en gång var. Främst tycker jag man har tappat engagemanget för landsbygdsfrågor. Det är här vårt nya parti kommer in i bilden.

Enligt Birgitta Lindqvist är intresset för landbygdspartiet stort.

– Men någon deltagande i kommunvalet blir det inte. Vi testar riksdagsvalet först. Jag är övertygad om att vi kommer att nå över 4 procentsgränsen.

Här ett utdrag ur partiets valmanifest inför 2010 års riksdagsval:

? Det krävs en allmän satsning på grundläggande infrastruktur, service och kulturutbud på landsbygden. Detta finansieras genom att vinster från skog malm och energiproduktion kommer landsbygdens befolkning till del.

? Drivmedelsbeskattningen måste ändras. Systemet i dag slår orättvist mot landsbygdsbefolkningen.

? Rovdjur och dess förvaltning ska anpassas för att undvika konflikter mellan rovdjur och människa.

? Hela Sverige ska leva.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons