Annons
Nyheter

Hökerum bygg varslar alla snickare om uppsägning: ”En sorg för oss”

Samtliga 16 kollektivanställda varslas om uppsägning hos Hökerum bygg. Förhandlingar med facket inleds i slutet av kommande vecka.
– Det känns otroligt tråkigt. Det är en sorg för Hökerum bygg, säger vd Johan Lind.
Ulricehamn • Publicerad 17 november 2022 • Uppdaterad 18 november 2022

Här saknas innehåll

Den annalkande lågkonjunkturen börjar nu sätta sina spår även i Ulricehamn. Vikande bostadsförsäljning, och större osäkerhet kring när kommande projekt kan byggstartas, gör att Hökerum bygg AB nu varslar samtliga sina kollektivanställda medarbetare om uppsägning. Varslet omfattar 16 anställda – snickare och snickarlärlingar.

– Det är så klart otroligt tråkigt, en sorg för Hökerum bygg. Men hela byggbranschen skakar just nu. Vi har lyft under flera år och haft marknaden med oss och det är tråkigt när det blir ett steg tillbaka, säger företagets vd Johan Lind till UT.

Annons

Och just osäkerheten framåt på en skakig marknad är en stor anledning till det varsel som nu lagts.

– Först har vi haft en period med höga produktionskostnader. Nu är det mer kopplat till köparsidan, marknaden som sådan dog ut i september.

”Det är så klart otroligt tråkigt, en sorg för Hökerum bygg. Men hela byggbranschen skakar just nu. Vi har lyft under flera år och haft marknaden med oss och det är tråkigt när det blir ett steg tillbaka”
Johan Lind, vd

Johan Lind beskriver situationen som att det skakiga läget med högre räntor har gjort bostadsköparna mer försiktiga. Samtidigt kräver bankerna högre säkerhet nu inför byggstart av nya projekt, vilket innebär att byggföretagen måste sälja en högre andel bostäder innan bygget kan starta.

– Vi som varit med ett tag vet att ur ett historiskt perspektiv har vi inte särskilt höga räntor nu. Men den här räntenivån måste normaliseras för de yngre köparna, för att försäljningen ska komma igång igen. Detta ger i nuläget en större osäkerhet kring när vi kan starta våra projekt, förklarar Johan Lind.

Johan Lind, vd för Hökerum bygg. Arkivbild.
Johan Lind, vd för Hökerum bygg. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Hur kommer ni hantera nuvarande och kommande projekt om alla era snickare får gå?

– När det gäller pågående projekt kan jag inte säga något innan vi förhandlat färdigt kring varslen. Framåt innebär det att i de delar av projekten som innefattar snickare får vi handla upp dessa externt. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och behöver skapa en flexibilitet i vår organisation.

När UT gjorde en rundringning bland kommunens största byggföretag i början av september såg alla att tuffare tider var på ingång. Men Hökerum Byggs ägare Fredrik Ståhl var då ändå försiktigt hoppfull och sa:

– Det finns bra och dåliga projekt, det är ju mer exploaterat på vissa orter. På mindre orter, typ Ulricehamn, är behovet av nya bostäder mer jämnt medan det i vissa områden i Stockholm ska säljas tusentals nya bostäder, vilket blir tufft nu.

I september fanns också tankar hos de lokala byggjättarna att en bred portfölj, med många olika typer av projekt, skulle vara en väg framåt i de tuffare tiderna. Något som Johan Lind ser som en möjlig väg framåt, men inte helhetslösning på kort sikt.

– Vi har ett projekt i Munkedal just nu med handels- och logistikfastigheter. Men man ska ha med sig att ledtiderna är ganska långa. Det handlar inte bara om bygglov. Bara projekteringen kan ta ett halvår. Sen ska man hitta någon som hyr eller köper lokalerna, så det är många parametrar som spelar in.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons