Annons
Nyheter

Hökerum bygg bygger på Gotland trots överklagan

Turerna kring överklagandena av Hökerum byggs höghus på Gotland går vidare. Företaget väljer nu att börja bygga som planerat.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2011

I oktober förra året gav byggnadsnämnden i Gotlands kommun tummen upp för Hökerum byggs byggplaner på Snäck utanför Visby. I planerna ingår flerbostadshus, varav ett 13 våningar högt hus, samt parkeringsplatser.

Grannar har överklagat bygglovet. I slutet av juni i år beslutade länsstyrelen att avslå överklagandet. Kort därefter överklagade grannar även detta beslut, nu till mark- och miljödomstolen*. Hökerum bygg väljer nu att bortse från att alla beslut kring överklagandena inte är klara, och har sedan några dagar påbörjat markarbetena.

Annons

– Vi håller på och schaktar för fullt. Vi har ju fått bygglov och då är det inte förbjudet att börja bygga även om bygglovet överklagas. Men man gör det på egen risk, säger Sigvard Ståhl, senior advisor på Hökerum bygg.

Grannarna uppger i överklagan bland annat att de är missnöjda över att de inte har fått yttra sig över ansökan. De anser även att höghusbebyggelsen innebär en förfulning av området, att omgivande bebyggelse kommer att få förstörd utsikt och att gång- och cykelvägen förbi området inte har planerats på ett godtagbart sätt. Grannarna hävdar även att fastigheten avviker från detaljplanen.

Länsstyrelsen bedömer att fastigheten inte avviker från detaljplanen, och att det inte finns skäl att upphäva byggnadsnämndens beslut om bygglov.

– Spontant tycker vi att det rör sig om administrativa smågrejor från deras sida. Punkterna som är överklagade är försumbara, säger Sigvard Ståhl.

Det blir ofta starka känslor när det byggs vid vatten. Hur tycker du att man hanterar det på bästa sätt?

– Vi har en sådan lagstiftning som gör att man ska kunna överklaga. Bekymret har varit att det tar en sådan tid. Men tanken med de nya mark- och miljödomstolarna är ju att det ska gå snabbare.

* Sedan maj 2011 finns fem mark- och miljödomstolar som tar hand om mål som gäller miljö- och vattenfrågor, fastighetsbildning, plan- och byggärenden. Domstolarna ersatte bland annat de tidigare fastighetsdomstolarna och miljödomstolarna.

Källa: Sveriges domstolar

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons