Annons
Nyheter

Höjd borgensavgift överklagas av hyresgäster

Den höjda kommunala borgensavgiften för helägda kommunala bostadsbolaget Stubo överklagas nu av Hyresgästföreningen till förvaltningsrätten i Jönköping.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2011

Det är Karin Andersson, jurist vid hyresgästföreningen i Borås, som i egenskap av ombud för en hyresgäst hos Stubo har överklagat beslutet.

– Den höjning som skett i Ulricehamn är hög, vilket i sig kommer att drabba hyresgästerna, säger hon.

Annons

En jämförelse med andra kommuner i Västra Götaland, som också ändrat sin borgensavgift, visar att Ulricehamn är en av de kommuner i länet med den högsta höjningen.

– Andra kommuner har lagt avgiften på cirka 0,25 procent, konstaterar Karin Andersson. Samtidigt finns det flera kommuner som ännu inte kommit fram till vilken nivå man ska lägga sig på.

”Det ligger nära till hands att anta att höjningen av borgensavgiften har tillkommit för att stärka kommunens ekonomi. Det är i så fall fråga om en förtäckt utdelning eller värdeöverföring”, heter det i överklagandet.

Vad grundar du det påståendet på?

– Kommunen har inte visat hur man kommit fram till att 0,6 är marknadsmässigt. I det intervall som pekats ut har Ulricehamn valt att lägga sig på den högsta nivån. Men utan att visa hur man kommit fram till det, säger Karin Andersson.

I underlaget till beslutet i kommunfullmäktige fanns en redovisning från kommunchef Karl-Eric Claesson om att marknadsmässighet uppnås vid ett räntepåslag och borgensavgift i intervallet 0,25-0,6 procent.

I sitt överklagande pekar Hyresgästföreningen på att om borgensavgiften är högre än marknadspriset så är den att betrakta som oskälig.

En för högt debiterad borgensavgift drabbar alltid hyresgästerna i bolaget, vare sig det sker i form av höjda hyror, sämre service eller minskat underhåll, skriver Hyresgästföreningen i sitt överklagande.

Hyresgästföreningen betonar att det finns en klart uttalad princip som innebär att hyresgäster inte ska subventionera kommunal verksamhet.

Redan i höstas när en höjning av borgensavgiften för Stubo började diskuteras möttes detta av protester från Hyresgästföreningen.

Annons

Då fanns förslag om att höja avgiften från 0,15 procent till 1,15. En kraftig höjning som skulle få direkt genomslag på hyresgästerna, antingen i form av höjda hyror eller minskat underhåll av lägenheterna, befarande företrädare för Hyresgästföreningen.

Efter en diskussion mellan politikerna i kommun, blev förslaget att höja borgensavgiften till 0,6 procent, vilket också beslutades.

Genom ett beslut i våras (28 mars) höjde kommunfullmäktige den så kallade borgensavgiften som tas ut av det helägda kommunala bostadsbolaget Stubo.

Avgiften tas ut av kommunen för bolagets lån. Före höjningen var avgiften 0,15 procent. Beslutet innebar att avgiften höjdes till 0,6 procent.

Höjningen motiveras med ändrad lagstiftning, vilket i korthet går ut på att borgensavgiften ska vara marknadsmässig. Förhållandet mellan en kommun och ett kommunalt bostadsbolag måste vara konsekvent affärsmässigt.

Borgensavgift tas ut av bolaget för de lån som bolaget tar, antingen direkt av kommunen eller av bank med kommunens borgenär.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons