Annons
Nyheter

Högt tryck på ställplatser

Ulricehamns kommuns ställplats för husbilar vid Åsunda Sjöstad är för populär för sitt eget bästa, och intresset visar inga tecken på att avta.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2013
Det är ofta fullt vid kommunens ställplats för husbilar.Foto: Agnes Eskilsson

På bara några år har intresset för husbilar ökat explosionsartat i Sverige, och Ulricehamns kommun är en av de kommuner i landet som gjort tidiga satsningar för att möta den ökade efterfrågan på ställplatser. Och det har gett resultat. Camilla Palm är turistchef i Ulricehamns kommun och hon berättar att turistbyrån tydligt märkt av det stigande antalet husbilsentusiaster.

– Vi har fått mycket bra feedback från besökare till ställplatsen. Många har varit väldigt nöjda. Det skapar en positiv trend som gör att gamla besökare kommer tillbaka och nya vågar sig hit.

Annons

På husbilsbloggar och campingforum på nätet haglar superlativen över ställplatsen vid Åsunda Sjöstad, och det stora intresset gör att maxgränsen på sex husbilar sällan efterföljs. Tillströmning till ställplatsen har föranlett att en grupp i kommunen bestående av turistchef Camilla Palm, trafikplanerare Lena Carlberg, stadsarkitekt Gunilla Pettersson och kommunchef Karl-Erik Claesson träffats och diskuterat framtida lösningar.

– Vi vill hitta ett sätt att ta emot många husbilar utan att det skapar problem för de som bor runtomkring ställplatsen. I dagsläget är det vissa av de boende i närheten som efterfrågat en ny lösning, berättar Camilla Palm.

Gruppen som träffats och samtalat om ställplatsens utveckling vill få upp frågan i politiken i höst. När ställplatsen skulle införas handlade debatten mycket om var den skulle placeras, och som det är nu finns ställplatsen på kommunal mark.

– Vi har Gränna som ett bra exempel, där har man en ställplats precis vid hamnen som har en bom som öppnas när man betalar sin avgift. Det är ett exempel på en lösning man kan ta till. Men vi ser ju helst att den skulle drivas av någon näringsidkare, säger Camilla Palm.

Det är gratis att stå på ställplatsen, men eftersom det inte tas ut någon avgift går det heller inte att sammanställa någon statistik över antalet besökare. Samtidigt vet man att de varit många, och för kommunen är det något som för mycket gott med sig.

– Husbilsägarna är en fantastisk målgrupp att nå. Ska man generalisera lite är de flesta husbilsägare 55 plus, ofta pensionärer. De har både tid och pengar, och de vill uppleva saker. De shoppar och äter på restaurang. Det gynnar näringsverksamheter i kommunen, berättar Camilla Palm.

Saxat ifrån husbilssidor på nätet

"Förlåt mig hela Ulricehamns kommun. I cirka 47 år har jag kört ned för backen till Ulricehamn, passerat den i mitt tycke tråkiga campingen på vänster sida av vägen. Jag har fortsatt uppför nästa backe på väg mot Göteborg. Inte kunde jag ana att Ulricehamn var en sådan pärla och med en framsynt kommunledning. Ni är bara att gratulera alla Ulricehamnsbor som har det så trivsamt. Vi kommer att stanna till här flera gånger." www.mattstorebring.se/2012/08/11/ulricehamn-forlat-jag-visste-inte-battre/

den 11 augusti 2012.

"Tänk om fler av landets kommuner kunde ta efter och förstå att det behövs platser för husbilarna att övernatta på och gärna centrumnära. Dessutom ger det klirr i affärernas kassor. "

www.lillviks.blogspot.se/2012/08/ulricehamns-stallplats.html

den 2 augusti 2012.

"Vi går i sakta mak och flanerar, tittar på folk och änder, båtar och några modiga som badar. Ställplatsen är välbesökt – just nu är det 14 husbilar här. Det finns sammanlagt 6 platser utefter kortsidorna och där står man precis bredvid gräskanten. Vi andra som inte fått plats vid gräset, får stå på asfalten. "

www.husbilkorsotvars.wordpress.com/tag/ulricehamn/

den 1 september 2012.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons