Annons
Nyheter

Högt bensinpris förargar men förvånar knappast

Oroligheterna i arabvärlden har lett till nytt rekord för bensinpriset. Och högre lär det bli när sommarsäsongen närmar sig.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2011
Bernt Johansson, Dalum, Bilisten i Dalum Hur mycket har du tankat för? ? 500 spänn. Den har blivit dyr du... ? Ja, ja. Men det får man nog räkna med i framtiden. Hur mycket köper du bensin för i månaden? ? Det varierar lite men ungefär 1000 kronor.
Bernt Johansson, Dalum, Bilisten i Dalum Hur mycket har du tankat för? ? 500 spänn. Den har blivit dyr du... ? Ja, ja. Men det får man nog räkna med i framtiden. Hur mycket köper du bensin för i månaden? ? Det varierar lite men ungefär 1000 kronor.Foto: Åsa Dahlberg
Siw Landström, Timmele, Q8 i Ulricehamn ? Jag läste på nätet att det hade gått upp till 14 kronor och 94 öre. Här är det ju mindre så de höjer kanske sen. Det här gillar jag inte. Är du bilberoende? ? Ja, jag bor i Timmele men jobbar i Ulricehamn så jag måste köra bil. Men det är ju inget att göra. Det är bara att betala.
Siw Landström, Timmele, Q8 i Ulricehamn ? Jag läste på nätet att det hade gått upp till 14 kronor och 94 öre. Här är det ju mindre så de höjer kanske sen. Det här gillar jag inte. Är du bilberoende? ? Ja, jag bor i Timmele men jobbar i Ulricehamn så jag måste köra bil. Men det är ju inget att göra. Det är bara att betala.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Mats Claesson, Blidsberg, Bilisten i Dalum. ? Det är la högt nu. Jag tror aldrig det har varit så högt. Det har väl ställt till det, det här i Libyen. Är du bilberoende? Ja, jag bor 3,5 kilometer från Blidsberg upp i skogen. Hur mycket bränner du på bensin i månaden? ? Det vet jag inte det har jag inte räknat på. Tror du det kommer gå upp mer? ? Det kan det la knappt, höll jag på att säga.
Mats Claesson, Blidsberg, Bilisten i Dalum. ? Det är la högt nu. Jag tror aldrig det har varit så högt. Det har väl ställt till det, det här i Libyen. Är du bilberoende? Ja, jag bor 3,5 kilometer från Blidsberg upp i skogen. Hur mycket bränner du på bensin i månaden? ? Det vet jag inte det har jag inte räknat på. Tror du det kommer gå upp mer? ? Det kan det la knappt, höll jag på att säga.Foto: Åsa Dahlberg

På Bilisten i Dalum och OKQ8 i Ulricehamn skakar bilförarna åt prisnivån och undrar samtliga var det ska sluta. Även inne på macken tror delägare Roland Wångehag på fortsatt högt pris.

Tror du att bensinpriset kommer att sjunka?

Annons

– Nä, jag tror inte det. Det handlar mer om hur mycket det kommer att öka och när. Nu i mars kommer även efterfrågan på olja från amerikanskt håll, säger han.

Gör ni pengar på bensinhöjningen?

– Nä, vi tjänar inte mycket pengar på bensin över huvudtaget. Vi får 20 öre per liter och sedan ska vi betala service och andra omkostnader, säger Roland Wångehag.

Ledande bensinbolag höjde på tisdagen sina riktpriser med 20 öre till den högsta nivån hittills 14:28 kronor per liter 95-oktanig bensin. Här i Ulricehamn låg det som högst på 14:38. Motormännen tror att priset kommer fortsätta att öka.

– Vi är inte ens inne i driving season, när amerikanarna börjar röra på sig framåt maj-juni då priset brukar toppa, säger Susanne Lekengård, informationschef på Motormännen.

Väldigt många svårbestämda faktorer bestämmer hur högt bensinpriset blir. Oroligheterna i arabvärlden har lett till att vissa länder börjat lagra olja. Då stiger efterfrågan. En ökad global tillväxt påverkar oljepriset och kan även hotas av det samma. Beskattning ökar priset.

Motormännen rekommenderar konsumenter att köra snålt och att tänka sig för inför framtida bilköp, kanske välja en bensinsnål bil och inte en större bil än man behöver. Råoljepriset i framtiden kommer inte att bli lägre.

Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleuminstitutet, påpekar för dn.se att om oron sprider sig till Saudiarabien kan priset bli riktigt högt: Av ett bensinpris på 14:28 kronor per liter är priset för själva bensinen lite drygt 5 kronor. Om bensinpriset på världsmarknaden skulle stiga med 50 procent så skulle det resultera i ett bensinpris i Sverige på runt 17.40 kronor litern.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons