Annons
Nyheter

Högsta domstolen tar inte upp lagfarten för Finnekumla gård

Den tidigare ägaren av Finnekumla gård får inte prövningstillstånd i Högsta domstolen. Hovrättens dom som anger att Riddarhuset är ny ägare till gården står fast.
Finnekumla • Publicerad 13 maj 2022 • Uppdaterad 11 november 2022
Att Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd till en klagan över domvilla verkar nu öppna upp för en försäljning av Finnekumla gård.
Att Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd till en klagan över domvilla verkar nu öppna upp för en försäljning av Finnekumla gård.Foto: Henrik Erickson

Den rättsliga tvisten kring ägarskapet av Finnekumla gård är ett drygt år lång. De rättsliga turerna är ett efterspel till att den tidigare ägaren till gården gick bort 2018 och att hela domänen testamenterades till Riddarhuset i Stockholm.

Det är den tidigare ägarens far, Claes Sparre, som menar att han är den rättmätige ägaren, som tagit saken till först tingsrätten och sedan till hovrätten. Hovrätten dömde till Riddarhusets favör i december, en dom kring vilken Sparres juridiska ombud ansökt om resning i Högsta domstolen, över så kallad domvilla. Det sistnämnda får ses som ett sista försök till en ändring av sakernas tillstånd.

Annons

I förra veckan meddelade dock Högsta domstolen att prövningstillstånd inte beviljas. Det betyder att hovrättens dom står fast och att den lagfart som Lantmäteriet har utfärdat gäller.

När UT senast, i april, pratade med den mäklare som fått säljuppdraget av Riddarhuset meddelade denne att en försäljning var förberedd och att gården under maj månad skulle komma ut på marknaden.

”När UT senast, i april, pratade med den mäklare som fått säljuppdraget av Riddarhuset meddelade denne att en försäljning var förberedd och att gården under maj månad skulle komma ut på marknaden.”
Ur texten

Klagan över domvilla är en begäran om att en dom eller ett beslut som har vunnit laga kraft, som inte längre kan överklagas, ska undanröjas på grund av att det i processen har förekommit ett grovt rättegångsfel som kan antas ha inverkat på utgången av målet.

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons