Annons
Nyheter

Hester byggs om

Den omfattande ombyggnaden av Hester i Ulricehamn väntas bli klar om drygt en månad.
Förändringen innebär att det tidigare äldreboendet omvandlas till ett så kallat resurscenter.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2011
I byggsvängen. För närvarande har byggplaneringen blivit ett väsentligt inslag i den dagliga verksamheten för
I byggsvängen. För närvarande har byggplaneringen blivit ett väsentligt inslag i den dagliga verksamheten förFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

När UT besöker Hester är byggnadsarbetet inne i slutfasen. Byggdammet har lagt sig men fortfarande ser lokalerna mer ut som en byggarbetsplats än som ett boende för demenshandikappade.

I taket i korridorerna dras elkablar. I andra delar av huset står målare uppklivna på stegar för att rolla på ny färg på väggarna. På golvet är den bruna skyddspappen delvis uppriven.

Annons

Då och då hörs vinandet av en borr.

Fortfarande är det flera rum som ännu inte är färdigställda. I ett blivande konferensrum har byggarna sina matlådor uppställda.

Det är Mona Andersson, projektledare för ombyggnaden som visar runt. Med på rundvandringen är även Carita Brovall, processchef samt Majbritt Thylander, verksamhetschef för äldreomsorgen.

– Visst innebär arbetet ökade krav på personalen, säger Mona Andersson. Men det är under en begränsad period. Och resultatet kommer att bli bra.

Att en förändring av detta slag innebär både frågor och oro ser hon som naturligt. Samtidigt påpekar hon att vissa av de anställda ser detta som en spännande förändring.

– Men visst har det varit tufft för personalen. Många har jobbat här länge. Att då tvingas byta arbetsplats, som vissa får göra, kan kännas jobbigt, säger Mona Andersson.

Kvar på Hester finns en avdelning med tolv boende. Dessa kommer att bo kvar här ännu ett år. Sedan är det dags för dem att flyttas över till närbelägna Ryttershov, som då ska vara inflyttningsklart.

På Ryttershov kommer nämligen också en ombyggnad att ske. Till det kommer saneringen av de mögelskador i byggnaden som uppdagades i höstas.

Under ombyggnaden av Ryttershov kommer delar av Hester att användas som evakueringsytor.

Det är alltså omfattande förändringar som sker. Motivet är den stora satsningen på att bygga om kommunens äldreboenden. Detta för att anpassa dessa inför de ny vårdbehov som väntas. Det ska bli fler gruppboende, för att möta den förväntade ökningen av antalet personer med demens.

Annons

Ett mål är att fler ska bo kvar hemma. Samtidigt minskas antalet platser vid korttidsenheten, från 44 till 32. Beslutet om detta togs som en ett sätt att skära kommunens kostnader.

– Men redan tidigare hade vi tagit bort sex platser som en konsekvens av ombyggnaden här, säger Carita Brovall.

Men hade det inte varit bra att behålla de korttidsplatser som redan finns?

– Efter att sjukstugan i Ulricehamn stängts och Björkgården lagts ner, var inriktningen i kommunen att fler äldre skulle bo kvar hemma. Parallellt med den tanken byggdes korttidsboendet upp. Idén var att vi där skulle samla spetskompetens för att tillgodose behovet av bland annat rehab, berättar Carita Brovall.

Finns det andra motiv än ekonomiska att nu minska antalet platser vid korttidsenheten?

– Vi insåg att vi byggt upp en slags kopia av sjukstugan. Ett problem är att vi inte fullt ut kan garantera god medicinsk omvårdnad.

– Jämfört med andra kommuner ligger vi absolut inte sämre till sett till hur många korttidsplatser som erbjuds. Vi kommer att klara minskningen genom att erbjuda rehab dagtid istället samtidigt som man bor kvar hemma.

Ombygganden av Hester innebär att det före detta sjukhemmet/vårdboendet görs om till ett så kallat resurscenter. Här ska flera inslag rymmas:

? dagverksamhet för personer med demenssjukdom

? dagrehab.

? korttidsplatser

? plats för personalutbildning

? kontorsplatsar för personal som i dag finns i Nämndhuset i Ulricehamn (som ska avvecklas)

? LSS/handikappomsorg med korttidsverksamhet för barn och unga samt förlängd skolverksamhet

Kostnaden för ombyggnaden av Hester beräknas bli 13 miljoner kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons