Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: SD-röstare – kliv fram och ta ansvar!

En av fem väljare på landsbygden vill ha Sverigedemokraternas politik i Ulricehamns kommun. Bara åtta personer är villiga att driva den. Det är dags för missnöjesröstarna utanför stan att ta ansvar.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 13 september 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mattias Bengtsson är SD:s etta i Ulricehamn. De åtta namnen på partiets lista tar alla plats i fullmäktige – men det finns inga reserver och ont om namn till andra politiska uppdrag. UT:s chefredaktör menar att det är dags för väljarbasen att ta ansvar.
Mattias Bengtsson är SD:s etta i Ulricehamn. De åtta namnen på partiets lista tar alla plats i fullmäktige – men det finns inga reserver och ont om namn till andra politiska uppdrag. UT:s chefredaktör menar att det är dags för väljarbasen att ta ansvar.Foto: Pernilla Rudenwall

Det går att känna med politiker som Roland Karlsson (C), Inga-Kersti Skarland (S) och Mikael Levander (NU) när krutröken har lagt sig. Många politiska timmar har lagts ned under den mandatperiod som just har avslutats. Partierna och deras valarbetare har under sensommar och tidig höst gjort allt för framgång.

Ett parti har stuckit ut under valrörelsen och det är Sverigedemokraterna. Lokalt har SD varit ytterst sparsamma i debatten. Deras aktivitet på gator och torg har varit lägre än inför valen 2014 och 2018. Partiet har inte med intensitet drivit några sakfrågor.

Annons

Trots allt ovanstående är SD valets största vinnare i Ulricehamn. Partiet får 15,4 procent av rösterna och åtta mandat i kommunfullmäktige. I alla landsbygdsdistrikt i kommunen utom Gällstad/Grönahög är SD klart största parti. På landsbygden vill nästan var fjärde röstande ha SD:s politik i kommunen.

Valframgången för SD kommer efter en mandatperiod som varit partiets stökigaste. Tidigare ettan Niclas Sunding har hoppat av och driver en smutskastningskampanj mot sitt tidigare parti. Av SD:s sex stolar i fullmäktige stod två tomma under våren. Kort sammanfattat är SD det parti av samtliga nio som satt minst avtryck i politiken. Ändå blir man valets vinnare.

Sverigedemokraterna har under Jimmie Åkessons ledning lyckats med något unikt. Statsvetaren Sören Holmberg satte ord på det i SVT:s valvaka vid midnatt. Partiet har med sin förenklade och raka politik tagit arbetarröster från S, företagarröster från M och nu lantbrukarröster från C. Med bas utanför städerna har SD byggt en bas som med marginal gör dem till Sveriges näst största parti. Det i en tid när SD:s systerpartier i norra Europa imploderar och backar kraftigt.

SD:s framgångar är ett gigantiskt underbetyg till övriga etablerade partier, som först i många år inte velat förstå – och sedan, i den här valrörelsen, låtit Jimmie Åkesson diktera agendan. S och M bär den största skulden.

SD:s framgångar i Ulricehamn är däremot inte ett underbetyg till övriga åtta partier, eller ett resultat av att partiet styrt agendan. SD i Ulricehamn finns knappt. Partiet driver nästan ingen politik. Mattias Bengtsson går ibland upp i talarstolen och ställer en fråga. That's it, typ.

Sex av SD:s åtta kandidater som nu tar plats i fullmäktige är mellan 67 och 79 år. Minst en av dem är sjuk och det är osäkert om hen klarar ett kommande uppdrag. Det finns ett stort frågetecken kring om de som röstat på SD får ”valuta för insatsen”.

Gapet mellan stöd och engagemang skapar ett demokratiskt underskott kring SD. Inte bara i Ulricehamn utan i många kommuner. De som nu lyfter SD måste därför vara beredda att ta sitt ansvar. Bland de 2 397 personer som valt SD i Ulricehamn måste det väl finnas några som kan tänka sig att driva partiets politik?

Trots framgången talar inget för att SD kommer att få ett stort politiskt inflytande. Stalltipset som undertecknad gav inför valspurten stärktes under valnatten.

Mycket talar för att M, C, KD och L bildar ett nytt minoritetsstyre i Ulricehamn. Tillsammans får kvartetten 21 mandat, fyra mer än C och NU haft under innevarande period. Viktigt för ”alliansen” är att de inte kan bli fällda om två av partierna S, NU och SD går samman i ett motförslag. Att dessa tre bildar en väl sammanhållen opposition är otänkbart.

Annons
Annons
Annons
Annons