Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: S-skandaler urholkar partiets grundvärderingar

Socialdemokraterna i Ulricehamn riktade under 2019 skarp kritik och ett misstroende mot ledande partikamrater i Borås. Nu står S i Ulricehamn med en lokal skandal i den egna partigruppen.
Henrik EricksonSkicka e-post
Nyhetskommentar • Publicerad 14 april 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bekymmersamt hos S i Ulricehamn. Närmast Klas Redin och Inga-Kersti Skarland vid höstens budgetmöte. Arkivfoto.
Bekymmersamt hos S i Ulricehamn. Närmast Klas Redin och Inga-Kersti Skarland vid höstens budgetmöte. Arkivfoto.Foto: Pernilla Rudenwall

Under 2019 var S i Borås i krisläge efter att en sårig konflikt inom partiet sett dagens ljus. Toppstyrning, ryktesspridning, utfrysning av medlemmar, kränkningar, falska insändare och avhopp skakade partiet under nästan ett helt år.

S-ledningen i Ulricehamn var då den grupp i Sjuhärad som markerade mest kraftfullt gentemot Borås. Ett tydligt misstroende och krav på avgång riktades mot toppnamnen Ulf Olsson och Petter Löberg vid en distriktsstämma – men initiativet röstades ned. ”Vi kände att vi måste säga ifrån. Vi anser att det här skadar partiet, att det tuggas runt och inte händer något”, sade Klas Redin till UT då.

”Under ytan finns en härva av personliga anklagelser, och allvarliga kränkningar, mellan flera olika företrädare inom partiet.”
Ur krönikan
Annons

Det som nu rullas upp inom S i Ulricehamn liknar till vissa delar det som hänt i Borås. Likheterna finns i maktkampen, i skitsnacket och i kränkningarna. Precis som i Borås har det nu lett till att en kvinnlig toppolitiker hoppat av.

Skillnaden mellan händelserna i Borås och Ulricehamn är att konflikten i Ulricehamn verkar mer splittrad. UT har under ett par månaders tid haft uppgifter om inre slitningar hos S. När partiets tvåa på kommunlistan, Anna-Karin Sellberg, nu väljer att hoppa av kommer saken i ljuset. Det som rapporteras på nyhetsplats är det som nu går att skriva. Under ytan finns en härva av personliga anklagelser, och allvarliga kränkningar, mellan flera olika företrädare inom partiet.

Det mest allvarliga för S i Ulricehamn kan sammanfattas i två punkter.

Nummer ett är att personer högt upp i partitoppen anklagas för både fulspel och trakasserier. Det innebär sannolikt problem även framåt för partiet. Nummer två är att S som parti i sitt dna har omsorgen om den utsatta människan och allas lika värde. Precis som i Borås visar det sig vara tomma ord när makt och prestige står på spel.

Annons
Annons
Annons
Annons