Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Nyttigt att SD:s nattliga visklekar når dagens ljus

Hatet mot muslimer finns även hos Sverigedemokraterna i Ulricehamn. Det är inte överraskande – men materialet från partiets interna kanaler är ett intressant exempel på hur rasistiska teorier sprids i digital miljö.
Henrik EricksonSkicka e-post
Nyhetskommentar • Publicerad 5 maj 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Innanför skalet hos SD byggs motståndet mot muslimer upp. SD Ulricehamn sällar sig nu till raden av exempel runt om i landet.
Innanför skalet hos SD byggs motståndet mot muslimer upp. SD Ulricehamn sällar sig nu till raden av exempel runt om i landet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Låt oss börja med att konstatera att det är internt trassligt i ännu en lokalpartigrupp inför valet i september. Turbulensen i Sverigedemokraterna är några månader gammal och en spricka blev offentlig när partiets etta Niclas Sunding hoppade av partiet och Mattias Bengtsson gjorde politisk comeback.

Det är delvis den sprickan som ligger bakom att UT idag kan publicera en inblick i SD Ulricehamns innersta krets. En gruppkonversation på Messenger (en del av Facebooks nätverk) har fått Niclas Sundings son, Jonathan Sunding, att reagera. Som konsekvens av den reaktionen lämnar han nu politiken och går ur partiet. Anledningen: han tycker att rasism tar för stor plats i den lokala partigruppen.

Annons

Det är väl känt i Ulricehamn att Niclas Sunding är arg på sitt gamla parti. Han har själv i närtid på sin egen Facebookprofil postat inlägg om att folk inte bör rösta på SD lokalt, att de inte är att lita på. Tonen är bitter och hård.

Det material som nu når UT via far och son Sunding ska ses i den kontexten. Att Jonathan Sunding hoppar av och att de vill ställa partiet i dålig dager följer de senaste veckornas agenda.

UT väljer ändå, med vetskap om den agendan, att publicera uppgifterna från SD-gruppens interna kommunikation. I nyhetsartikeln här intill återges fragment från en tråd där stora delar av partitoppen finns med. Det är en uppvisning i dålig källkritik, skapande av konspirationsteorier och upptrissat hat mot muslimer.

”Att en gruppledare för ett politiskt parti ger sig på muslimer som grupp och uppmanar till att ställa till ”ett helvete” på en föreläsning anordnad av kommunen är bortom alla gränser.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Diskussionen startar kring en påstådd föreläsning om Ibn Rushd (ett omdiskuterat studieförbund bildat av Islamiska förbundet i Sverige) i Ulricehamns kommun och fortsätter via teorier kring att svenska folket med sina matinköp stöttar produktionen av halalslaktat kött och att alla matköpare indirekt stöttar organisationer som Muslimska brödraskapet. Från att Mattias Bengtsson startat diskussionen och Elisabeth Nilsson fyllt på så hakar sedan fler medlemmar på. Det hela når sitt crescendo när SD:s gruppledare Aila Kiviharju skriver:

”Nu blir jag riktigt arg när jag läser allt som har skrivit om muslimer fy fan kan man inte skrota dom när egen kommun jynnar dom vi får gå på den förre läsning och ställa till ett helvete för dom”.

Ursäkta svenskan – men att en gruppledare för ett politiskt parti ger sig på muslimer som grupp och uppmanar till att ställa till ”ett helvete” på en föreläsning anordnad av kommunen är bortom alla gränser.

UT:s bedömning är att den här interna diskussionen i kommunens femte största parti är av allmänintresse. SD ville först inte kännas vid att diskussionen ägt rum – men efter ett knappt dygn gav de en annan version och försökte förklara (bort) kontexten.

SD riks, med extern hjälp, håller just nu på med att skriva en vitbok över partiets historia, för att grundligt redovisa partiets ideologiska grund och hur partiet har utvecklats från 1988 fram till idag. Sannolikt får lokala rasistteorier ingen framträdande plats i en sådan bok. Hade så varit fallet hade boken blivit så tjock att ingen orkat läsa den.

Den ideologiska grund som SD vilar på finns även i Ulricehamn. Det visar partiets nätprat. Under ytan av praktisk enfrågepolitik i kommunen finns en agenda som UT:s läsare har rätt att få vetskap om. Utifrån den vetskapen får alla nu ta ställning till om SD är ett alternativ i valet i höst.

Annons
Annons
Annons
Annons