Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Hela kommunen lever – tacka utvecklingen i Ulricehamn för det

Ulricehamn har passerat milstolpen 25 000 invånare. Siffran i sig är symbolisk. Att hela Ulricehamns kommun växer och utvecklas betyder något på riktigt.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 14 maj 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulricehamn växer – som här vid Bergsäter. Att fler vill bo i kommunen är positivt för alla, ung som gammal, skriver UT:s chefredaktör.
Ulricehamn växer – som här vid Bergsäter. Att fler vill bo i kommunen är positivt för alla, ung som gammal, skriver UT:s chefredaktör.Foto: Anton Hedberg

Jag vet inte hur många ulricehamnare som har firat med tårta i veckan. Firat att Statistiska centralbyråns siffror per den sista mars i år säger att Ulricehamns kommun har passerat 25 000 invånare. Vi är nu, eller var den 1 april, 25 002 invånare.

Den som läser kommentarerna på UT:s facebooksida inser att många kommuninvånare har låtit tårtan ligga kvar i frysen. Att Ulricehamn växer, det är minsann inget att korka upp champagnen för.

Annons

Fler invånare betyder trafikstockningar i centrum, fler fula hus och ännu mindre chans att hitta en parkering. Redan dåliga bussförbindelser kommer inte blir bättre och ännu fler ärenden kommer dras i långbänk. Att växa är att långsamt dö.

Sannolikt är inte Ulricehamn unikt i detta. Det finns en ganska stor del av befolkningen som är emot utveckling och tillväxt, inte minst i mindre städer. Det är tryggare att bevara än att ta ett språng. ”Här som vi har det så småskaligt och fint, varför ska vi bli fler?”

”Lyckligtvis så har vi folk som trotsar ”bevararna” och ser till att saker händer. I ett halvlångt historiskt perspektiv har vi haft såväl politiker som företagare och föreningar som har vågat. Det har gynnat Ulricehamns utveckling.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Som tur är så finns det folk i Ulricehamn som tänker tvärtom. Lyckligtvis så har vi folk som trotsar ”bevararna” och ser till att saker händer. I ett halvlångt historiskt perspektiv har vi haft såväl politiker som företagare och föreningar som har vågat. Det har gynnat Ulricehamns utveckling.

I begreppet Ulricehamn är det inte enbart centralorten som utvecklas. En del tror att Ulricehamn växer på omlandets bekostnad men så är det inte. Bevisen finns svart på vitt.

Tillbaka till 2014 finns jämförbar statistik på församlingsnivå i Sverige. Längre bort än 2014 är lite krångligare då den geografiska indelningen var annorlunda (i mindre enheter). Fakta är att alla delar i Ulricehamns kommun utom Ätradalen växer invånarmässigt – och att Ulricehamns stad växer dubbelt så snabbt som kommunens mindre samhällen och den rena landsbygden gör.

Församlingarna som är i starkast tillväxt procentuellt är Åsunden och Hössna, även om det i Hössnas fall är relativt små tal. Även Hällstad och Södra Ving har en positiv kurva. Lite förvånande är att Redväg står helt still medan Timmele endast har en minimal ökning på under en procentenhet.

Att kommunen som helhet växer och att alla delar är med på tåget är faktiskt något att fira. Fler invånare betyder fler unga invånare som bidrar med skatteintäkter. Ett bra företagande som skapar arbetstillfällen och en attraktiv boendemiljö som gör att folk kan tänka sig att bo här och pendla till jobb är de två viktigaste faktorerna för att Ulricehamn ska fortsätta gå starkt även framåt. Det är ett ekorrhjul där den ena delen göder den andra.

Hela kommunen är självklart med och bidrar till den här positiva spiralen men det går nog ändå att slå fast att den positiva utvecklingen i centralorten (plus 9,5 procent sedan 2014) är motorn i Ulricehamn just nu. Bostadsutvecklingen gör att folk kan flytta hit och att äldre kan sälja sina hus på landet och flytta till stan. I de mindre samhällena fylls det på med nya barnfamiljer som blir en pusselbit till att skola och barnomsorg kan vara kvar.

I kommuner med negativ befolkningstillväxt sker inte detta. Där byggs inga nya bostäder, priserna stagnerar och ett av få alternativ för äldre är att stanna kvar i sitt för stora hus. I den typen av kommuner ersätts inte Ekero med ett nytt äldreboende. Där planeras inte för en ny simhall och upprustning av för små skolenheter med 60-70 elever.

Så – köp en tårta i helgen. Fira att Ulricehamn växer. Var glad åt att bo i en kommun som har muskler att erbjuda bra barnomsorg och modern äldreomsorg. Gläds åt att ditt hus ökar i värde och över ett större utbud av hyreslägenheter i olika lägen.

Annons

Heja Ulricehamn!

Fakta

Visste du att…

även Tranemo kommun ökar som helhet men att det till skillnad från i Ulricehamn är slagsida åt väster.

Centrala Tranemo ökar och områden i väster, som Länghem och Månstad går framåt. Backar rejält gör däremot Dalstorps församling (med Grimsås, Ölsremma, Ljungsarp och Nittorp) där befolkningen minskat med 9,6 procent sedan 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons