Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Far och flyg – UT blir helt digital på torsdag

Kommande vecka tar UT nästa steg i den digitala utvecklingen. På torsdag ger vi ut en extra tidning - för digital läsning.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 21 maj 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pernilla Rudenwall

En konstig sak med tidningsvärlden är de röda dagarna. Då delas inga papperstidningar ut, trots att många läsare har mycket tid att lägga på läsning. Däremot får journalisterna ofta jobba röda dagar, för att kunna ge ut tidning dagen efter röd dag. 6-7 juni i år är ett sådant exempel.

Anledningen till att vi i tidningsvärlden är lite tvärtom stavas distribution. Det är helt enkelt för dyrt att ha hela distributionskedjan igång på röda dagar – och så har det varit i många år.

Annons

På torsdag är det dags för Ulricehamns Tidning att ta det steg som del andra tidningar redan har gjort. Att ge ut e-tidning på röd dag. För första gången på många år kan UT:s prenumeranter läsa tidningen på Kristi himmelsfärds dag. Det görs via dator, surfplatta eller telefon.

Anledningen till att det är läge nu är att den ”digitala mognaden” är på en nivå som gör att det känns rätt. Över 70 procent av UT:s prenumeranter har loggat in och läst UT digitalt någon gång. Mellan 55 och 60 procent av UT-läsarna läser inloggat på ut.se, i appen MinUT eller eUT varje vecka. Väldigt många av UT:s läsare har förutsättningarna för att läsa e-tidning.

På Ulricehamns Tidning lägger vi just nu mycket resurser på att göra den digitala läsningen så bra som möjligt. Vi försöker vara snabba, vi prioriterar nyheter på tider som är bra för digital läsning och vi anpassar både bilder och webb-tv-klipp för att de ska göra sig bra på mindre skärmar. Det ser ut som att de satsningarna bär frukt, vilket är glädjande.

Ett led i att bli bättre digitalt är att både redaktörer och journalister på UT utvärderar den digitala läsningen och att vi optimerar för att göra upplevelsen bättre. I jakten på mer läsning känner vi ibland, trots utvecklingen, att det gärna fick gå lite snabbare framåt. I den känslan är det ibland bra att omvärldsspana.

En sådan omvärldsspaning kom gratis under torsdagens fullmäktigemöte. Nuab:s vd Camilla Palm presenterade siffror över det ökande antalet besökare på Ulricehamns turismhemsida. 270 000 sidvisningar kunde räknas in under 2021. För UT:s del tar det knappt två veckor att nå den volymen på ut.se – och då är den andelen läsare som tar del av nyheter via appen inte medräknade.

Meningen med spaningen är inte att säga att UT är bättre än Nuab. UT lever på läsning medan Nuabs valuta är att många via sajten blir intresserade och lockas till att besöka Ulricehamn. Jag tror att Nuab:s siffror är bra och det viktiga för dem är som sagt konverteringen.

Jämförelsen gav dock mig, i min roll som redaktör, en känsla av att UT har kommit ganska långt i det digitala arbetet, i ett lokalt perspektiv. Det är sannolikt ganska få aktörer i stan som driver in runt 150 000 sidvisningar (artikelläsningar) en normal vecka.

Med många digitala läsare i ryggen känns det helt rätt att ge ut e-tidning på torsdag. Inför detta annonserar vi ut hjälp med att logga in för prenumeranter som ännu inte gjort det. Ta hjälp av våra steg för steg-annonser i tidningen eller välkommen till UT på måndag förmiddag.

Vår första e-tidning blir lite tunnare än en normal UT. Vi behåller respekten för alla våra pappersläsare och kommer inte att ha uppföljningar av tidigare artiklar eller exempelvis dödsannonser eller begravningsreferat på torsdag. De sparar vi till lördag. Se e-tidningen på kristi flygare som en bonus för de digitalt aktiva.

Nu lyfter vi.

Fakta

UT digitalt

ut.se – är UT:s hemsida med nyheter och reportage. Uppdateras hela dygnet med senaste nytt. För att läsa allt behöver du vara prenumerant och läsa i inloggat läge.

MinUT - är UT:s nyhetsapp. Innehållet är identiskt med ut.se men läsupplevelsen är bättre på små skärmar, som telefon och Ipad. Du loggar in en gång och läser sedan i inloggat läge.

eUT – är UT:s papperstidning i digitalt format. Den går att läsa via appen eUT eller via länk på ut.se, till exempel vid en dator. Det är här tidningen på Kristi himmelsfärds dag finns.

Annons
Annons
Annons
Annons