Annons
Nyheter

Hembygdsförening hoppar av nationaldagsfirande

Ulricehamns hembygdsförening hoppar av som arrangör av det traditionella nationaldagsfirandet i Stureparken i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Det är i ett brev till Ulricehamns kommun som föreningen meddelar att man efter 25 år inte längre vill arrangera nationaldagsfirandet i Ulricehamn.

”Vår förhoppning är att kulturförvaltningen kan fortsätta firandet av nationaldagen till samma kostnad och med våra fina lokala traditioner, skriver föreningen i brevet”.

Annons

Orsaken är att man inte längre orkar med det jobb som är förenat med arrangemanget.

– Vi har hållit på länge men nu orkar vi inte längre. Det är inte så lätt att få folk att ställa upp och hjälpa till, berättar Åke Rydberg, vice ordförande i Ulricehamns hembygdsförening.

I brevet till kommunen framhåller föreningen det ideella arbete som ligger bakom firandet.

”Vi har hela tiden strävat efter att de medverkande har lokal anknytning. Dock fann vi det lite egendomligt att kommunen arrangerade ett mottagande för invandrare i Stadshuset för en dyr kostnad och inte lät dessa dela gemenskapen med oss”, skriver föreningen i brevet.

Meje Josefsson, ordförande i Ulricehamns hembygdsförening, förklarar:

– När kommunen bjöd 20 invandrare på kalas kostade det 34 000 kronor. Men för det nationaldagsfirande vi ordnade, med 700 besökare, fick vi 10 000 kronor. Det tycker vi är snedvridet. Att vi nu hoppar av är lite av en markering gentemot kommunen.

– Vi tycker man hade kunna samarrangera genom att välkomna invandrarna på scenen i samband med nationaldagsfirandet. Det hade vi gärna gjort.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons