Annons
Nyheter

Hellre rätt än snabbt

Det tar tid att räkna röster, men det är ingen tävling i snabbhet.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Ordföranden och vice ordföranden i valdistriktet Ulricehamn 4, Jonas Gunnarsson och Siv Andersson, hade ungefär 500 förtidsröster att sortera och lägga i rätt urnor, innan sluträkningen kunde inledas.
Ordföranden och vice ordföranden i valdistriktet Ulricehamn 4, Jonas Gunnarsson och Siv Andersson, hade ungefär 500 förtidsröster att sortera och lägga i rätt urnor, innan sluträkningen kunde inledas.Foto: Bernt Carlsson

Det säger kommunens kanslichef Anita Dalengren, och anledningen till detta uttalande är att det tog ovanligt lång tid innan röstsiffrorna från Ulricehamn nådde allmänheten.

– Det finns flera skäl till att det tog tid, säger hon. Den främsta anledningen är att det i år var ovanligt många förtidsröster.

Annons

Eftersom Sverige är ett av ytterligt få länder som tillåter ångerröstning måste alla förtidsröster sparas tills vallokalerna stänger och därefter, en efter en, stoppas ner i rätt urna. I Församlingsgården, exempelvis, var ungefär en tredjedel av alla röster lämnade i förväg.

Ett annat skäl till den sena sluträkningen var att antalet valdistrikt i Ulricehamns kommun minskats från 20 till tolv. Det innebär fler röster i varje distrikt. Anledningen till denna minskning är att vallagen inte tillåter hur små distrikt som helst, detta för att valhemligheten skall säkerställas.

– När jag utbildar röstmottagare talar jag om för dem att de inte skall jäkta, fortsätter Dalengren. Det är ingen tävling där det gäller att komma först. Vad gör några minuter till eller från? Det viktiga är att det blir rätt. Siffrorna skall ju gälla i fyra år, så då måste de vara riktiga.

Och rätt och riktigt blev det enligt Anita Dalengren.

Och spänningen kom därmed att vara lite längre.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons