Annons
Nyheter

Helikopterpilot nödlandade på åker

Plötsligt stannade motorn. 30 sekunder senare var Ciar van Holstein tryggt nere på marken.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Efter incidenten kommer helikoptern att köras iväg med lastbil och motorn analyseras.
Efter incidenten kommer helikoptern att köras iväg med lastbil och motorn analyseras.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Allt började bra. Ciar van Holstein är elev vid pilotskolan Northern helicopters i Jönköping, och på måndagseftermiddagen var han ensam ute på en flygtur i Ulricehamns kommun. Han tog en sväng över Sämsjön och började svänga tillbaka österut. Då stannade motorn.

– Jag hörde som en duns bakom mig och så var motorn död. Jag ströp bränsletillförseln och började landningen, säger han.

Annons

Piloten hann aldrig bli nervös eller fumlig. I stället gjorde han precis så som hans lärare har instruerat honom. Han förde stigspaken i botten och använde den energi som motståndet skapade till att landa så mjukt som möjligt. Helikoptern skakade rejält, men när hjulen nådde mark och slutade snurra konstaterade piloten att han var oskadd.

– Det gick så fort allting. Jag fick problem med motorn där borta och så landade jag här på åkern, säger Ciar van Holstein och pekar mot ett rött hus ett par hundra meter längre bort.

Väl i säkerhet på marken kunde han larma och fick kontakt med skolan. Läraren Mikael Randhem hoppade snabbt in bakom spakarna på sin helikopter och begav sig till åkern vid Säm.

– Det är otroligt ovanligt att det beror på något tekniskt fel. Oftast är det pilot- eller väderrelaterat, men det var det alltså inte nu. Piloten agerade precis som han skulle, säger Mikael Randhem.

Larmet orsakade ett stort räddningspådrag. Ambulans, räddningstjänst samt polis med bland annat helikopter kom till platsen.

– Piloten tog beslutet att nödlanda, och allt har gått jättebra, säger Jan-Ove Hallin på räddningstjänsten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons