Annons
Nyheter

Hårdbantning receptet för Tingsholm

Uppsägningar, färre program och en minskning av de fasta kostnaderna.
Så ser Tingsholmsgymnasiet framtida utveckling ut, enligt en extern utredning.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011

Syftet med utredningen år att visa hur Tingsholmsgymnasiet förblir konkurrenskraftigt.

En bärande linje i förslagen är att de fasta kostnaderna för skolan ska minska i samma takt som antalet elever minskar.

Annons

Det kan ske genom att kostnaderna för vissa program minskas. Alternativet är att istället avveckla vissa program.

Avveckling av program kan ske på två sätt, enligt utredningen:

? Antingen kan ett antal av de program som startades hösten 2010 inte få någon fortsättning.

? Eller också avvecklas de program som under 2012 inte bedöms få tillräckligt antal sökande eller inte kan bedrivas till en den genomsnittliga programkostnaden.

Rekommendationen är utfasning hellre än nedläggning.

Enligt utredningen innebär detta sannolikt uppsägningar av personal. Även ledningsorganisationen för skolan ska ses över och minskas i takt med elevminskningen.

Samtidigt föreslås att anslaget till verksamheten grundas på en ”elevpeng”. Möjligen med ett mindre ”programanslag” som bas.

Parallellt med dessa neddragningar föreslås en kraftfull satsning på att marknadsföra skolan mot blivande elever. Tingsholms ska vara ett tydligt inslag i marknadsföringen av varumärket Ulricehamn.

Enligt utredningen ligger flera av programmen vid Tingsholm på kostnader som överstiger regionens genomsnitt. Samtidigt finns program vid skolan som ligger under genomsnittet. Exempelvis är kostnaden för Samhällsprogrammet lägst i regionen.

En möjlighet för skolan att snabbt kunna lämna lokaler som inte längre används bör också införas.

Annons

Elevkullarna framöver är en viktig faktor i sammanhanget. Planeringen hittills har byggt på antagandet att kommunen växer till 25 000 invånare 2020 och att 80 procent av elevkullarna väljer Tingsholm.

Utredningen avfärder bägge dessa antaganden:

? Målet 25 000 invånare är inte realistiskt. För att nå målet krävs att ökningen fortsättningsvis blir tre gånger så stor, som hittills.

? Det fria skolvalet innebär att antagandet om 80 procent av elevkullarna väljer Tingsholm är orealistiskt. Endast 10 procent av landets kommuner når detta mål.

Det är Anders Ekström Ledarskap AB som gjort utredning av Tingsholms framtida utveckling.

Syftet är att visa hur Tingsholmsgymnasiet förblir ett konkurrenskraftigt gymnasium. Alltså en skola som är attraktiv för eleverna, samtidigt som kostnaderna för verksamheten minskar med 20-30 miljoner kronor, sett över lång sikt.

I det korta perspektivet kan utmålas besparingar motsvarande fem miljoner kronor.

Utredningen bygger delvis på intervjuer med gymnasiechef/rektorer, politiker, fackliga företrädare, centrala tjänstemän samt elevrådet vid Tingsholm.

I utredningen har kontakt även tagits med andra gymnasiekommer, för jämförelse och för att kunna belysa situationen i Ulricehamn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons