Annons
Nyheter

Hårda nedskärningar väntar Tranemo 2012

Tuffa tider väntar Tranemo kommun.
Främst är det gymnasiet och komvux samt äldreomsorgen som får stå för notan då kommunen skär ned.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2011
Crister Persson (C), kommunalråd i Tranemo kommun, presenterar en tuff budget för nästa år. Kraftiga nedskärningar räcker inte, kommunen måste även låna för att klara kommande investeringar. FOTO: Christer Seldevall
Crister Persson (C), kommunalråd i Tranemo kommun, presenterar en tuff budget för nästa år. Kraftiga nedskärningar räcker inte, kommunen måste även låna för att klara kommande investeringar. FOTO: Christer SeldevallFoto: Christer Seldevall

Om ingenting görs utan Tranemo kommun fortsätter med samma verksamhet och investeringstakt som i år, kommer kommunen att gå back med 6,5 miljoner kronor under 2012. Lägger man till kravet på 1,5 överskott hamnar underskottet på åtta miljoner kronor.

För att undvika detta krävs kostnadsminskningar, alternativt ökade intäkter.

Annons

Men någon skattehöjning kommer det inte att bli, även om det är ett alternativ som övervägts, enligt kommunalrådet Crister Persson (C).

– Min uppfattning är att man ofta sätter för stor tilltro till skattehöjningar. Samtidigt finns en svårighet att lägga sig på rätt nivå. Erfarenheter visar också att även om skattenivån höjs, så är denna höjning snart uppäten. Vi har istället valt att titta på möjligheterna att effektivisera, säger Crister Persson.

Detta drabbar gymnasieskolan och komvux. Att elevunderlaget viker gör att omfattningen av verksamheten nu bantas. Medieprogrammet försvinner liksom elprogrammet, utom den del som är lärlingsutbildning.

Besparingen med dessa åtgärder ligger på personalkostnaden där motsvarande 3,5 tjänst tas bort.

Även inom komvux minskar antalet elever. En besparing här sker genom att man fortsättningsvis köper in de tjänster som behövs.

För grundskolan görs inga förändringar i nuläget. Förslaget är att avvakta den beredning som tittar på detta och som ska vara klar i april.

Äldreomsorgen är ett annat område där stora förändringar görs. Exempelvis görs Solbacken om till enbart trygghetsboende. Samtidigt är det fortfarande oklart vad som ska hända med Glimringe.

– Men samtidigt har vi gett förvaltningen i uppdrag att det praktiska genomförandet ska ske med varsamhet. Vi vill även se en tidsplan som även visar kostnaderna, säger Crister Persson.

Ytterligare områden berörs också av nedskärningar (se faktaruta). Till detta kan läggas att kommunen tvingas öka sin låneskuld för att klara kommande investeringar.

Nedskrivningen av prognosen för skatteintäkter har varit en viktig faktor att väga in då budgetberedningen arbetat fram sitt förslag. Samtidigt har man låtit förvaltningen konsekvensbeskriva olika tänkbara modeller för hur ekonomisk ska gå ihop.

Annons

– Sammantaget tycker jag det har varit en bra diskussion, säger kommunalrådet Crister Persson.

Besparingarna nu kan följas av ytterligare under kommande år. En prognos visar att ännu högre nedskärningar väntar under kommande år.

– Men om det vet vi inget i dag. Det beror delvis på hur vi lyckas under kommande år med de förändringar som nu föreslås. Samtidigt spelar naturligtvis den ekonomiska utvecklingen också roll, säger Crister Persson.

Andra förändringar som väntar:

A De subventionerade arbetsresorna inom LSS tas bort. Istället får hänvisas de som reser till färdtjänst.

A Städningen som erbjuds inom hemtjänsten glesas ut. Istället för städning varannan vecka blir det nu städning var tredje vecka.

A Inget nytt bibliotek den här gången heller. Investeringen skjuts fram ännu ett år. Nu är beskedet att det kan börja byggas 2013.

A Lokalvården säljs ut. Konkurrensutsättningen berör cirka 20 anställda.

A För att få in pengar kommer kommunen att sälja av mer skog än normalt

A Den totala investeringsnivån dras ner från tidigare inriktning på cirka 84 miljoner. Istället kommer kommunens totala investeringsnivå under nästa år att hamna på knappa 70 miljoner kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons