Annons
Nyheter
Frågan om den framtida skolstrukturen vållade hård debatt i kommunfullmäktige i går. Centern ville skicka tillbaka ärendet till beredningen för lärande.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2012

På pappret såg det ut att vara en formsak. Efter avslutad beredning ska ett beredningsförslag överlämnas till kommunstyrelsen.

Men då beredningen för lärande igår överlämnade sitt förslag till skolstruktur till kommunfullmäktige, var det först efter en lång och hetsig debatt som ärendet kunde överlämnas till kommunstyrelsen.

Annons

Detta sedan centern föreslagit att ärendet skulle skickas tillbaka till beredningen avgjordes ärendet med votering.

Debatten inleddes med en presentation av vice beredningsledare Jan Forsman (S), som summerade förslaget med att kvalitet i skolan i själva verket kan stärka landsbygden.

Därefter la Liselotte Andersson (C) fram förslaget att återremittera ärendet.

– En beredning ska inte vara en nämnd. En beredning ska stå för strategiskt och visionärt tänkande, och vara medborgarföreträdare. Med det här förslaget har beredningen hamnat på den operativa nivån. Därför yrkar jag återremiss för att beredningen ska kunna fullfölja sitt uppdrag, sa hon.

Lars Holmin (M) kontrade med att först berömma beredningen:

– Ni har uppfattat uppdrag rätt. Detta är ett konkret och bra förslag.

Samtidigt skickade han med en fråga till Centerpartiet:

– Det är märkligt att ni vill återremittera detta ärende men inte tidigare beredningar, som också tangerat gränsen för en nivå, med detaljerade förslag.

Mattias Josefsson (S) gav en eloge till beredningens ledare Birgit Andersson (FP) för att ha stått upp för förslaget, trots hård kritik.

– Förslaget innebär att det bildas starka enheter som ett sätt att möta avfolkningen på landsbygden, sa han. Att smeta ut resurser på många små skolor är ingen lösning.

Annons

Gulli Håkansson (S) pekade på den formella hanteringen av uppdraget.

– Detta med beredningar är fortfarande ganska nytt. Att fundera över hur vi skriver uppdragen bör vara något vi tar med oss inför fortsättningen.

I sak poängterade hon att beredningen inte tar något beslut utan enbart lägger förslag.

Efter att flera ledamöter från Centern och Miljöpartiet upprepat kritiken mot beredningens förslag, tog Mattias Josefsson (S) upp den tidigare nedläggningen av Älmestads skola.

– Då var det någon som gick ut och lovade att de skulle se till att den skolan skulle öppna igen. Men därefter har inget hörts om det.

Anders Andersson (C) ansåg att det är bra med debatten.

– Låt oss ha olika åsikter. Men framför allt, låt oss se möjligheterna, inte svårigheterna.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons