Annons
Nyheter

Hård debatt om ny livsmedelspolicy

Först efter votering kunde kommunstyrelsen ta beslut gällande initiativärendet från Centern om skyndsam hantering av ny livsmedelspolicy.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2014

Det var Anders Andersson (C) som förslagit att förvaltningen får i uppdrag att arbeta fram ett förslag till livsmedelspolicy för Ulricehamns kommun. Med det uttalade syftet att få till hårdare skrivningar i kommande upphandling som väntar.

Det handlar då om att titta på möjligheterna till tuffare krav vad gäller kvaliteten på den mat som kommunen ska handla in till sina verksamheter.

Annons

För att en sådan livsmedelspolicy ska kunna användas vid upphandlingen, bör ett förslag tas fram och överlämnats till kommunstyrelsen nu under våren, allra senast i juni.

– Annars är risken att vi får vänta tills 2020, då nästa upphandling sker, sa Anders Andersson.

Han fick medhåll från miljöpartisten Arne Fransson.

Men från både Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna var inställningen en annan.

– Det pågår redan diskussion med Borås stad, som vi gör upphandlingen tillsammans med. Beskedet därifrån är att ja, vi kan och kommer att ställa hårdare krav redan nu. Det känner jag mig trygg med. Samtidigt bör vi sträva efter ordning och reda i arbetet med att ta fram en policy. Så att vi slipper ändra i efterhand, sa Mattias Josefsson (S).

Lars Holmin (M), ordförande i kommunstyrelsen, föreslog att syftet med initiativärendet läggs in i det uppdrag som förvaltningen redan har. Nämligen att hantera en återremitterad motion från Centern om miljöinriktad upphandling av livsmedel.

Efter votering som slutade med siffrorna 11-4 beslutades enligt ordförandens förslag.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons