Annons
Nyheter

Häng med bakom kulisserna på SVT:s nya satsning – Historien om Sverige

Under tre fullspäckade dagar har ett avsnitt till dokumentären Historien om Sverige spelats in på Ekehagens forntidsby. UT hängde med några av statisterna bakom kulisserna på inspelningen.
Åsarp • Publicerad 31 oktober 2022 • Uppdaterad 2 november 2022
Elvaåriga Max Alftenius ska agera hur han lämnar sin hemby för att klara sig på egen hand. Inspelningen av SVT:s dokumentär Historien om Sverige har pågått i Ekehagens forntidsby hela helgen.
Elvaåriga Max Alftenius ska agera hur han lämnar sin hemby för att klara sig på egen hand. Inspelningen av SVT:s dokumentär Historien om Sverige har pågått i Ekehagens forntidsby hela helgen.Foto: Lydia Lyckelid

Att vara statist innebär mycket väntan. Det blir deltagarna på dagens inspelning i Ekehagens forntidsby snart varse om. Här filmas ett avsnitt om bronsåldern till SVT:s nya dokumentärserie Historien om Sverige.

De flesta av statisterna är ändå vana vid väntan, då flera av dem varit statister i olika sammanhang tidigare.

Annons

En av dem är Max Alftenius, 11, från Mölnlycke, som bland annat varit med i Sunefilmerna. Men för lillebror Anton, 7, är det första gången.

– Det känns spännande, säger Anton Alftenius, som just fått på sig sina scenkläder.

Bröderna spelar varsin version av Granhammarsmannen som ung. Det är honom tittarna får följa under avsnittet, hela vägen från födseln till uppväxten.

Förlossningsscenen är en av dem som kommer att spelas in i dag, av statisten Ellen Brattell, 20, från Göteborg.

– Jag har varit statist ganska många gånger men har inte haft någon agerande roll förut. Det känns lite läskigt att spela en födande kvinna, men jag fick skicka in provspelningar och det blev godkänt, så med rätt direktiv kommer det nog gå bra, säger Ellen Brattell.

”Det känns jättekul, jag har inte varit på ett sånt här set innan.”
Ellen Brattell, 20
Många lager kläder och en väst med en låtsasmage gestaltar Ellen Brattell som höggravid. Hon spelar Granhammarsmannens mamma och ska iscensätta förlossningen.
Många lager kläder och en väst med en låtsasmage gestaltar Ellen Brattell som höggravid. Hon spelar Granhammarsmannens mamma och ska iscensätta förlossningen.Foto: Lydia Lyckelid

Inne i det provisoriska kostymförrådet får hon på sig flera lager tidsenliga kläder som kostymörerna letar fram. Ellens långa mörka hår, som är lite för nytvättat, oljas in och sätts upp i en fläta.

Det historiska anslaget var det som lockade Ellen att söka.

– Det känns jättekul, jag har inte varit på ett sånt här set innan. Jag är intresserad av historia så det lät intressant att vara med.

Historieintresset var även det som fick bröderna Alftenius att vilja vara med. Både mamma och pappa har följt med från Mölnlycke i dag, det blev en tidig morgon. Efter att Max, som ska filmas först, fått på sig sin kostym och smink blev det många timmars väntan i kaféet innan det var dags att ställa sig framför kameran.

– Jag ska spela att jag ska flytta hemifrån. Det känns lite pirrigt men också roligt.

”Det var kul. Det var lite svårt att fatta vad jag skulle göra i början, men det kändes bättre sen.”
Max Alftenius, 11
Annons

Hur känns det att ha fått på sig de här kläderna?

– De är lite stickiga men det är inte så farligt. De är väldigt varma också.

Tur är nog det, för när Max blir kallad beger vi oss utomhus, ner till inspelningsplatsen vid själva byn. Här får Max gång på gång agera hur han lämnar byn med en säck i läder över axeln.

Regissören Niklas Fröberg instruerar hur han ska slänga väskan över axeln, se sig om mot hembyn en sista gång innan han går ut genom grinden och bort genom skogen. Efter flera tagningar är filmteamet nöjda.

– Det var kul. Det var lite svårt att fatta vad jag skulle göra i början, men det kändes bättre sen, säger Max när han är klar.

Bröderna Max, 11, och Anton, 7, spelar båda Granhammarsmannen som ung, fast i olika åldrar.
Bröderna Max, 11, och Anton, 7, spelar båda Granhammarsmannen som ung, fast i olika åldrar.Foto: Lydia Lyckelid

Inspelningen har pågått hela helgen. Gago Cuk som är inspelningsledare är väldigt nöjd med hur det har gått.

– Det har varit full rulle med statister, programledare och filmteamet. Men vi har fått ett väldigt fint bemötande, det har varit toppen. Det är alltid mysigt att få vara i naturen och vara ostörd, till skillnad från när vi filmar i stadsmiljöer. Vi är ofta ganska tidspressade så det är skönt att vara helt remote och få göra vår grej, säger Gago Cuk.

Planen är att Historien om Sverige ska ha premiär nästa höst eller våren 2024.

Fakta

Om Granhammarsmannen

Granhammarsmannen är Sveriges mest kända människa från bronsåldern.

Han hittades vid Granhammar tre mil nordväst om Stockholm, år 1953.

Skador på kroppen visar att han dog efter en häftig yxstrid.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons