Annons
Nyheter

Handelsministerns på företagsbesök

I torsdags kom handelsminister Ewa Björling till Finstansteknik i Ulricehamn, som en del hennes Framtidsjobbturné.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010
Handelsminister Ewa Björling hälsades välkommen av Nader Laalinia, vd för Finstansteknik i Ulricehamn.
Handelsminister Ewa Björling hälsades välkommen av Nader Laalinia, vd för Finstansteknik i Ulricehamn.Foto: 

Då den något försenade ministern anlände, hade företags vd Nader Laalinia bullat upp med glutenfria småkakor och kaffe. Efter att Ewa Björling presenterat den framtidsjobbturné hon just nu är ute på, fick Nader Laalinia berätta som sitt företag och de utmaningar man står inför.

Av företagets produktion går 30 procent på export, både Europa och resten av världen.

Annons

Nader Laalinia passade på att framföra några av de önskemål som finns för att underlätta för företagarna i Sverige. En kraftig sänkning av arbetsgivaravgiften är ett sådant krav.

– Vi satsar för egen del upp emot en miljon kronor om året på utveckling. Det jag saknar är samhällsinsatser för kunskapsutveckling. Det behövs en yrkesskola som kan tillgodose industrin och företagarna med kompetent personal, sa Nader Laalinia.

Ewa Björling hänvisade till den extra satsning som nu ligger i regeringens vårproposition om fler utbildningsplatser vid högskolan.

– Företagen är bra på innovationer. Däremot är vi mindre bra på att omsätta den kunskapen kommersiellt, sa hon.

Något besked om sänkt arbetsgivaravgift blev det däremot inte.

Samtidigt berättade hon om den länsvisa statistik för 2009 som tagits fram vid departementet, gällande handelsbalans och exportsiffror.

– Det visar sig att Västra Götaland ligger mycket bra till i detta avseende. Ser man till varuexporten uppgick till den till motsvarande 227 miljarder, vilket är klart mer än vad Stockholms län lyckades med.

I regeringens vårproposition ingår vissa satsningar som kommer Västra Götaland till del.

Men de som hoppades på ett positivt besked om Götalandsbanan i form av klartecken till att en järnvägsutredning inleds, hoppades förgäves.

Satsningen består av 104 miljoner kronor som går till fler utbildningsplatser inom högskolan. Motivet är att länet drabbats hårt av lågkonjunkturen.

Det blir även stöd till forskningen runt elbilsutveckling i Trollhättan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons