Annons
Nyheter

Hälsoworkshop som laddar inför hösten

Vuxenskolan slår ett slag för hälsan i höst genom att ordna en workshop på temat.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Kursledare Peter Buchar, Tarja Lith, (bakom Peter) Solveig Ljunghager och Eva Dahlberg utövar Tai Chi, med målet att göra rörelsen tillsammans.
Kursledare Peter Buchar, Tarja Lith, (bakom Peter) Solveig Ljunghager och Eva Dahlberg utövar Tai Chi, med målet att göra rörelsen tillsammans.Foto: Åsa Dahlberg

Samma dag som höstmarknaden håller på för fullt har Studieförbundet vuxenskolan en workshop på temat hälsa. På dagordningen står Qi gong/Tai chi, Mindfulness, och Cubansk salsa.

– Ja, vi konkurrerar med det mesta en sådan här dag, säger Lizette Andersson som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan.

Annons

Ändå låter hon sig inte nedslås av det faktum att endast två personer hittat ned till workshopen på Dalgatan för att pröva. Hon är nöjd med att Vuxenskolan precis fått nya lokaler, med många utvecklingsmöjligheter, och hon tror att det ganska svaga intresset för kurserna i Qi gong och Mindfulness beror på att folk inte riktigt vet vad det är.

– Jag vet ju att mindfulness till exempel används mycket inom vården och att många är väldigt nöjda, men det tar tid, säger hon.

Anledningen till workshopen är just att folk ska ha en möjlighet att prova på och se ifall det är något för dem. Hälsa är också något som ligger Lizette Andersson varmt om hjärtat.

– Det är viktigt. Det finns så mycket stress vårt samhälle och det känns viktigt att hitta alternativ för att må bra, säger hon.

Workshopen börjar med ett pass i Qi gong/Tai Chi. Kursledare Peter Buchar hjälper Tarja Lith, Solveig Ljunghager och Eva Dahlberg, som även är coach i mindfulnessträning, att hitta balans i de mjuka, böljande rörelserna. Det ser faktiskt ut som om de dansar fram.

– Allt som behövs för att göra Tai Chi eller Qi gong är en liten plätt i vardagsrummet, eller köket. Det viktiga är inte heller att rörelsen blir helt rätt utan din upplevelse av den, säger Peter Buchar.

Efter Qi gongpasset går de ut för att prova Mindfulness, eller medveten närvaro, som det heter på svenska. Träning i att vara medveten om verkligheten runt i kring oss.

– Vi är alltid där, fast vi är inte medvetna om det. Men det är en otrolig upplevelse att fysiskt kunna känna det, säger Eva Dahlberg.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons