Annons
Nyheter

Hälsobrunnen snuvad på vaccin trots stor kapacitet

När fas 4 av vaccineringarna går in i ett nytt skede kommande vecka blir Hälsobrunnen helt utan vaccin. Istället går det till nya aktörer med lägre vaccinationskapacitet.
Ulricehamns kommun • Publicerad 14 maj 2021
Hälsobrunnen i Ulricehamn har större vaccinationskapacitet än båda de nya externa aktörerna tillsammans. Ändå får de inget vaccin kommande veckan.
Hälsobrunnen i Ulricehamn har större vaccinationskapacitet än båda de nya externa aktörerna tillsammans. Ändå får de inget vaccin kommande veckan.Foto: Pernilla Rudenwall

Hälsobrunnen i Ulricehamn har större vaccinationskapacitet än båda de nya externa aktörerna tillsammans. Ändå får de inget vaccin för att ge förstadoser kommande vecka.

– Vi får noll doser för att ge förstadoser nästa vecka. Nu känns det som att externa aktörer tar över det vi varit förberedda länge för att göra, säger Hälsobrunnens verksamhetschef Björn Bonnevier.

Annons

Som UT tidigare skrivit har de nya aktörerna en kapacitet att ge 1 200 respektive 400 doser per vecka. Hälsobrunnen uppgav å sin sida tidigt under vaccinationsprogrammet att man har kapacitet att ge 2 000 doser per vecka.

Uppgifterna om prioriteringsordningen kom till Björn Bonneviers kännedom i ett mejl under onsdagskvällen och under fredagen har han varit i kontakt med vaccinationsansvariga på Västra Götalandsregionen för att få svar på varför Hälsobrunnen prioriterats ner. Men utan större framgång.

– Jag fick ingen som helst förklaring, men vi har begärt att få till ett möte med ansvariga på regionen på måndag. Vi har också skrivit ett mejl till ansvariga samordnare där vi ställer frågan varför de väljer att göra på det här sättet mot oss när de vet sen tidigare att vi står till förfogande med hög vaccinationskapacitet

En bieffekt för Hälsobrunnen blir nu att man måste avboka ett hundratal tider för dos ett-vaccinering, som var planerade för nästa vecka.

– Vi har aldrig fått några större mängder vaccin så här långt, men det har ju getts indikationer på att leveranserna skulle öka nu. Så vi räknade med att vi i alla fall skulle få något nästa vecka. Istället blev det precis tvärtom. Så nu får vi nog räkna med arga samtal från de som tror att de skulle få dos ett hos oss nästa vecka. De har ju förstås inte heller bokat hos någon annan, i tron om att de ska få sprutan hos oss. Så nu blir tyvärr deras vaccinationer fördröjda, konstaterar Björn Bonnevier.

Inte heller Närhälsan får något vaccin till att ge förstadoser kommande vecka. Men de hade enligt uppgifter från vårdcentralchefen Kajsa Quitz inga personer inbokade för förstados-vaccinering kommande vecka.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons