Annons
Nyheter

Hällstad trogen församling

De trognaste kyrkomedlemmarna i Ulricehamns kommun finns i Hössna och Hällstad, där 84,9 respektive 84,4 procent av befolkningen är medlemmar i Svenska kyrkan.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

Hössna och Hällstad församlingar har även få aktiva utträden, bara ett vardera under 2009.

Anders Vickman som är kyrkoherde i Södra Vings kyrkliga samfällighet där Hällstad ingår, tror att traditionen är viktig.

Annons

– Jag tror att väldigt mycket är tradition, man har ju i Hällstad och i alla de fyra gamla församlingarna en tradition att vara med. Sedan är man inte så rörlig här. När människor flyttar och framför allt vid inflyttningar, påverkas ofta medlemstalet. Man är mer bofast här och så ingår det i livsstilen. Plus att kyrkan har varit en del av livet däruppe.

En stark frikyrka i området kan påverka medlemsantalet i Svenska kyrkan, men det behöver inte vara negativt enligt Anders Vickman.

– Här finns en samverkan mellan Svenska kyrkan och missionskyrkan och många är dubbelanslutna. Men återigen handlar det om tradition.

Sett till Sverige som helhet tappar Svenska kyrkan många medlemmar. Anders Vickman tror dock att de i hans område har en organisation som är anpassad för medlemstalet och är inte orolig.

– Inte speciellt för de närmaste åren. Så småningom kommer det synas på olika sätt här också. Problemet är större i städerna.

– Det påverkar alla delar av Svenska kyrkan att medlemstalet minskar. Man får hitta en kostym där man fortfarande kan vara en bred kyrka för många.

Hössna och Hällstad är dock inte extrema på något sätt. Det räcker att gå till Månstads församling i Tranemo kommun, där 92,2 procent av befolkningen är medlemmar.

I andra änden finns till exempel Ölsremma församling, där bara 60,1 procent av invånarna är medlemmar i Svenska kyrkan.

Minst trogna i Ulricehamns kommun är de i Ulricehamns församling där bara 76,4 procent är medlemmar. Dock långt ifrån Sveriges minst kyrkliga församling som är Västra Skrävlinge församling, där endast 16,2 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Totalt gick 73 396 personer ur Svenska kyrkan förra året. Endast en gång tidigare, år 2004, har fler personer begärt utträde, enligt statistik från Svenska kyrkan som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Annons

I Ulricehamn minskar Timmeles, Åsundens och Redvägs församlingar mest.

Totalt lämnade 177 personer Svenska kyrkan i Ulricehamns kommun under 2009. I Tranemo kommun var det bara 74 som lämnade.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons