Annons
Nyheter

”Gymnasievalet gäller inte livet”

När Ida Lönnfält och Elin Gotting tänker tillbaka på valet till gymnasiet är de rörande överens om ett par saker.
– Välj själv, välj något som blir roligt i tre år och kom ihåg att livet inte avgörs under gymnasietiden.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012
Elin Gotting och Ida Lönnfält minns perioden i nian då valet av gymnasieprogram skulle ske. Då kändes det som ett livsavgörande val men i dag ser båda mer tillbakalutat på saken.
Elin Gotting och Ida Lönnfält minns perioden i nian då valet av gymnasieprogram skulle ske. Då kändes det som ett livsavgörande val men i dag ser båda mer tillbakalutat på saken.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är en vecka kvar tills dess att niorna ska ha gjort sitt val av gymnasieprogram. Den 1 februari stänger den webbaserade ansökningssidan och därefter görs en preliminär antagningen till landets alla gymnasieskolor.

UT åkte till Tingsholmsgymnasiet för att träffa Ida Lönnfält och Elin Gotting. De är båda engagerade i elevrådet på skolan och pratar i den rollen med många elever i alla årskurser.

Annons

– De elever som trivs bäst är de som gjort ett eget val. Det går inte att plåga sig igenom tre år på gymnasiet, säger Elin Gotting.

– Det finns ett liv efter gymnasiet också. Allt avgörs inte med vilket program du väljer. Att ha en känsla för om man vill börja jobba eller studera vidare efter gymnasiet är ju bra men sedan finns det många vägar som fungerar lika bra, säger Ida Lönnfält.

Ida går tredje årets på samhällsprogrammet, Elin går andra året på estetiska programmet med inriktning bild. Båda tror att de valt likadant om de fått göra om sitt gymnasieval i dag.

– Jag tittade på något program i Jönköping men när jag fick klart för mig hur resorna skulle fungera, eller inte fungera, så var det självklart med Tingsholm för mig, säger Elin Gotting.

– För mig kändes det också skönt att ha skolan nära. Jag ville inte pendla, säger Ida Lönnfält.

Bakom kulisserna har det varit ett turbulent år för Tingsholmsgymnasiet. Ett större sparkrav har lagts på skolan och tre program ska tas bort till nästa läsår.

– För oss elever har det inte märkts någon skillnad, inte i undervisningen. En del lärare är säkert lite oroliga över vad som ska hända men det har inte påverkat oss, säger Ida Lönnfält och tillägger.

– Jo en sak har ändrats för mig. Möjligheten att läsa samhäll ekonomi togs bort. Det hade varit ett alternativ för mig.

Hade ni valt ett program som eventuellt riskerade att strykas på skolan?

– Det hade jag nog kunnat göra men i andra hand hade jag valt samma program i Borås. I alla fall om jag var säker på att jag ville gå just det programmet, säger Ida Lönnfält.

Annons

Varför ska niorna välja Tingsholmsgymnasiet?

– För studentveckan. Studenten är så otroligt stor i Ulricehamn. I trean är det det enda som alla pratar om, säger Ida Lönnfält.

– Eleverna på Tingsholm är engagerade och så är biblioteket helt sjukt bra. Där går det att få hjälp med allt. Vi har också bra mat och ett bra fik. Sådant betyder mycket för mig, säger Elin Gotting.

Vem ska inte välja Tingsholm?

– De som verkligen känner för ett yrke redan i nian och vill gå ett yrkesförberedande program som inte finns här. Det finns som sagt ingen anledning att pina sig igenom gymnasiet på ett program som inte känns rätt, säger Elin Gotting.

– Att välja efter vad kompisarna väljer känns inte heller som en bra idé. Du får snabbt nya vänner, säger Ida Lönnfält.

Om Elin och Ida hade ansvarat för en gymnasieskola vet de i alla fall vad de hade prioriterat.

– Schemat. Att kunna erbjuda ett bra schema utan en massa onödiga håltimmar är värdefullt. Skolan måste också se till att påverka Västtrafik så att bussarna passar. Just nu är det några som tvingas komma för sent varje dag. Det är ju inte okej.

Inför läsåren 2009/2010 och 2011/2012 sökte ungefär hälften av eleverna i årskurs nio i Ulricehamns kommun och Tranemo kommun till en gymnasieutbildning på hemorten i första hand. Lika många söker sig alltså till en skola i en annan kommun. Inför förra året blev det frisök till alla utbildningar inom Sjuhäradsområdet. Analysen i mars 2011 var att allt fler från Ulricehamn och Tranemo väljer gymnasiestudier i Borås.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons