Annons
Nyheter

Leif GW Persson tror inte på friande dom efter knivdådet på Jägaregatan

Leif GW Persson tror inte att 22-åringen som åtalats för två fall av dråp på Jägaregatan i Ulricehamn kommer att frias vid den pågående rättegången.
– Några år i finkan kommer det med säkerhet att sluta i, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.
Ulricehamn • Publicerad 9 april 2023 • Uppdaterad 11 april 2023
Leif GW Persson tror inte på en friande dom efter dubbeldråpet på Jägaregatan.
Leif GW Persson tror inte på en friande dom efter dubbeldråpet på Jägaregatan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Två dagar i tingsrätten har klarats av och på tisdagen fortsätter rättegången efter det uppmärksammade dådet på Jägaregatan i september, där en 22-årig lägenhetsinnehavare knivdödade två personer som brutit sig in i hans bostad.

Den avgörande faktorn i målet är om mängden våld mannen använde stod i relation till den nödvärnssituation han befann sig i.

22-åringen leds in till första dagen av rättegången.
22-åringen leds in till första dagen av rättegången.Foto: Johan Valkonen
Annons

När välkände kriminologen och författaren Leif GW Persson ombeds kommentera fallet i Nyhetsmorgon konstaterar han att själva lagen inte gör någon skillnad på om det handlar om kriminella sammanhang eller inte. Däremot kan tillämpningen av lagen bli en annan om våldet som delas ut har koppling till brottslighet.

– Här är det föregånget av kriminella kontakter mellan han som bor där, för tillfället med sin flickvän, och de som dyker upp i avsikt att diskutera oavklarade affärer, alternativt råna honom. Där gör lagen inget undantag, nödvärn gäller även i kriminella sammanhang. Däremot märker man att domstolarna är ganska känsliga för sånt, de beaktar det ändå. För normalt sett ska man inte hamna där. Och det ligger honom i fatet, säger Leif GW Persson i TV4 och fortsätter:

– Försvaret hävdar nödvärnsexcess. Han har visserligen gjort mer än situationen egentligen gav utrymme för, men det var en så akut situation att han inte tänkte rationellt. Då kan han undgå straff.

”Jag har väldigt svårt att tro att man går hela vägen ut i hans favör. Det tror jag inte på.”
Leif GW Persson

När Leif GW Persson tar utfallet i liknande rättsfall i beaktande, landar han i att 22-åringen med stor sannolikhet kommer att dömas.

– Det är nog ändå där man kommer att hamna, och inte i en nödvärnsexcess. Antingen i dråp eller i synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Några år i finkan kommer det med säkerhet att sluta i. Jag har väldigt svårt att tro att man går hela vägen ut i hans favör. Det tror jag inte på.

– Det finns ett antal liknande fall, där de till och med blivit dömda för mord, faktiskt. Trots att det våld de har utsatts för redan har inträffat och som sannolikt kommer att fortsätta, mycket väl kan sluta med att den som har angripits och använt sin nödvärnsrätt kommer att dö. Det visar skillnaden mellan lagstiftningen formellt och tillämpningen, säger Leif GW Persson.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons