Annons
Nyheter

Gun-Britt frågar om ett levande centrum

Gun-Britt Karlsson: – Vad skall ert parti göra konkret för att bevara ett levande centrum i vår gemytliga centralort Ulricehamn? Butiksägare och fastighetsägare är aktiva, var och en inom sitt område! Men var landar vi tillsammans med ert parti?
Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Peo Ejderhall (SD)

Jobba vidare med att ha en levande gågata i centrum och utveckla dragkraften ner mot "rådhustorget". Dessutom se till att det inte blir något "köpcentrum" utmed den nya riksväg 40 utan att lyssna på köpmännen i centrum hur de vill ha det i framtiden.

Annons

Roger Wilhelmsson (M)

Det är handelns/butikernas ansvar att ta till vara på det kundunderlag som finns och vara det bästa alternativet för konsumenterna. Då kommer också kunderna.

Kommunens uppgift är att stimulera tillväxten och därmed kundunderlaget. Dessutom att underlätta tillgängligheten med bl a parkeringsplatser så att kunderna kan komma till och från vårt centrum.

Cristina Bernevång (KD)

Jag tror att ett stort härligt bibliotek, med en stor bredd i utbudet av aktiviteter och mötesplatser, blir en viktig del i ett levande centrum. Man måste begränsa biltrafiken vid Grodparken, Järnvägstorget och Stora Torget, så att dessa platser kan utvecklas till områden där människor trivs att vara. Kanske kan man stänga av Rådhusgatan, så Stora Torget blir helt bilfritt. Järnvägsparken måste färdigställas. Allt detta kräver fler centralt placerade parkeringsplatser.

Roland Karlsson (C)

Förutom ett aktivt samarbete med butiksägare och fastighetsägare så är det två konkreta åtgärder som diskuteras. En mötesplats i anslutning till gågatan genom ett kulturhus, öppet sju dagar i veckan. En gångbro mellan Stureparken och järnvägsområdet för att knyta ihop centrum med vattnet.

Mattias Josefsson (S)

Socialdemokraterna är för att placera biblioteket vid Stora torget. Det hjälper till att öka flödet av människor i centrum. Vi vill också se över hela strukturen av gågatan i syfte att skapa fler mötesplatser. Det vill vi göra tillsammans med näringslivet. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans och inte var och en på sin kammare.

Gulli Håkansson (FP)

Annons

Aktiv marknadsföring av Ulricehamn med dess centrumhandel för ökad turism. Skyltar som visar in mot centrumhandeln. Utforma miljön runt gågatan och Stora Torget än mer inbjudande t ex med planteringar och sittplatser. Bibliotek/kulturhus i anslutning till gågatan. Föra aktiva samtal med fastighetsägareangående ökad tillgänglighet till butikerna för personer med funktionsnedsättning. Medverka till att olika aktiviteter förläggs i centrum. Centrala parkeringsmöjligheter.

Jan-Olof Sundh (V)

1. Satsa på att öka invånarantalet i kommunen, detta gör att handeln ökar.

2. Skapa mötesplatser som text ett nytt bibliotek/kulturhus i södra delen av gågatan så att det blir fler människor som rör sig i centrum

3. Inrätta en eventsamordnare i kommunen som gör det möjligt för Cityföreningen och kommunen att samarbeta omkring olika evangemang. I stället för " en vacker död stad" måste Ulricehamn utvecklas till" en vacker sprudlande stad"

4.Öka torghandeln försöka att locka hit fler försäljare av tex närproducerat

5. Stärka marknadsföringen av Ulricehamn som turistort

6. Handlarna måste också ta sitt ansvar genom att göra butikerna mysigare och varorna billigare

Ole Olesen (SPI)

Politikerna kan inte göra mycket för att få ett mera levande centrum, det är invånarna som skapar efterfrågan. Många åker till Borås och Jönköping för sina inköp, även om allt finns lokalt. Kicks, Kjellmanns foto och Lalle baker har nyligen" kastad in handuken". Vi hoppas att det kommer nya intressanta etableringar som exempelvis Oriental livs och Din Deli och inte typ begravningsbyrån som idag finnes på bästa affärsläge.

Annons

Mikael Odhage (MP)

Vi i Miljöpartiet gillar levande miljöer. Det gäller även städer. För att Ulricehamn ska sjuda av liv och kreativitet, även kring Storgatan och Stora Torget, vill vi att Biblioteket ges plats på torget i ett utbyggt "Kickshus". Staden är inte bara Storgatan och Stora Torget. Hela staden ska sjuda av liv. Vi vill därför också bygga ny skola nära centrum som öppnas upp för andra verksamheter, kanske kombinerat med all-aktivitetshus. Skolan ska inte vara en isolerad företeelse i samhället utan integrerad, så att människor i olika åldrar och aktiviteter kommer i kontakt med varandra. Det är när olikheter möts som dynamik och liv kan uppstå.

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons