Annons
Nyheter

Grön Flagg till Tvärreds skola

Tvärreds skola är den första skolan i kommunen som belönats med Grön Flagg för sitt miljöarbete. Det firades såklart lite extra.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
Vaktmästaren Lennart Johansson hjälper några i miljörådet att hissa den stora gröna flaggan.Foto: Labrini Stavrekas

Eleverna i Tvärreds skola har under nästan ett års tid jobbat med miljöarbete kring temat livsstil och hälsa. Nu har engagemanget gett utdelning. Belöningen från stiftelsen Håll Sverige rent var bland annat ett miljöcertifikat. Men häftigast av allt var såklart den stora gröna flaggan som skulle hissas.

– Vad stor den är! utbrister en av eleverna när flaggan visas upp.

Annons

Efter visningen av flaggan var det dags att hissa densamma. Sedan väntade gemensam middag för alla elever och lärare. Dagen till ära hade eleverna lagt ner lite extra tid på dukningen. Gröna servetter var såklart ett måste. Och den guldkantade middagen avslutades med en smaskig efterrätt.

– Det är en speciell dag för oss. Men arbetet har varit en naturlig del av vardagen här på skolan och vi har haft fokus på detta länge, säger förskoleläraren Gill Carlström-Andersson.

Eleverna har sett till att röra på sig så mycket som möjligt. Skidåkning och vandring är bara några av sakerna man haft fokus på. Att vara ute så mycket som det bara går har varit viktigt, om det inte varit busväder förstås. När det gäller maten har de bland annat vägt hur mycket mat de slänger, undersökt vad för mat de fått i sig och om hela kostcirkeln varit respresenterad. Det hela har resulterat i en bok.

– Vi har jobbat hårt för det här och det är stort för oss, riktigt häftigt, säger sjätteklassaren Manfred Karlsson.

– Det roligaste nu är att man nu kan titta på flaggan varje dag, säger Tove Wiik.

Miljöcertifieringen är i hamn men det stoppar inte skolan från ytterligare teman.

– Vi lägger inte armarna i kors. Nu är det arbete kring kretsloppet som gäller. Miljöarbetet fortsätter, säger Carina Gustafsson, förskolelärare.

Förskolan Lingontuvan i Grönahög har tidigare också belönats med Grön Flagg.

Grön Flagg är ett verktyg för alla pedagogiska verksamheter som vill arbeta med hållbar utveckling i såväl undersökning som daglig drift.

Arbetssättet bygger på att alla, både personal och barn/ungdomar, bidrar till arbetet för hållbar utveckling. Det man lär sig omsätts i praktik i själva verksamheten.

Källa: Håll Sverige rent

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons