Annons
Nyheter

Gravstenar får nytt liv: ”Väldigt spännande”

Tidigare gick knappt att urskilja ett tecken. Men med lite linoljefärg och puts blir 1700-tals-gravstenarna utanför Svenska kyrkan i Ulricehamn som nya.
Ulricehamn • Publicerad 4 juli 2020
Nils Klahr på Stenkonservering väst i Göteborg visar några av svårigheterna med att tolka texten på gravstenarna. ”Ibland kan det som ser ut som en trea vara en åtta egentligen”.
Nils Klahr på Stenkonservering väst i Göteborg visar några av svårigheterna med att tolka texten på gravstenarna. ”Ibland kan det som ser ut som en trea vara en åtta egentligen”.Foto: Evelina Segerqvist

Vad händer här då?

– Vi i rengör, lagar, limmar, tolkar och fyller i texten på gravstenarna. Det är väldigt spännande, säger Nils Klahr, konservator på Stenkonservering väst i Göteborg.

”På den här såg man knappt vad som stod innan, den var nästan oigenkännlig jämfört med nu”
Nils Klahr, konservator
Annons

Under en veckas tid har han och kollegan Alex Nastu befunnit sig i Ulricehamn för att restaurera de gamla gravstenarna från 1700-talet på kyrkogården utanför Svenska kyrkan i Ulricehamn. Totalt rör det sig om fem stenar som får ny skrud.

– På den här såg man knappt vad som stod innan, den var nästan oigenkännlig jämfört med nu, säger Nils Klahr och pekar ut en av stenarna på södra sidan av kyrkan.

Nils Klahr och Alex Nastu fyller i den gamla skriften med svart linoljefärg.
Nils Klahr och Alex Nastu fyller i den gamla skriften med svart linoljefärg.Foto: Evelina Segerqvist

Enligt både honom och kollegan Alex är det allra svåraste med arbetet att inspektera och tolka texten, som av förklarliga skäl ofta är skriven på aningen gammalmodig svenska. Risken att ett årtal eller en bokstav blir fel finns alltid.

– Redlighet, dygd och mod, läser han från rådmannen Bengt Roos gravsten, som restes efter borgarens död år 1771.

– Han har minsann varit gift tre gånger, och med jungfrur varje gång.

bild 1/3
Enligt Alex Nastu är det svåraste med jobbet som konservator att inspektera texten och inte skriva fel. ”Vi får kolla i arkiv eller prata med folk från kyrkan när vi är osäkra”, säger han.
Det gäller att vara stadig på handen när man fyller i bokstäverna.
De liggande gravstenarna är dessväre bortom räddning, då skriften har suddats bort sedan länge.
Enligt Alex Nastu är det svåraste med jobbet som konservator att inspektera texten och inte skriva fel. ”Vi får kolla i arkiv eller prata med folk från kyrkan när vi är osäkra”, säger han.
Det gäller att vara stadig på handen när man fyller i bokstäverna.

Det viktigaste hjälpmedlet för att tolka texten är enligt Klahr släpljus – alltså det solljus som lyser på skriften från sidan.

– Om skuggorna kommer på rätt sätt kan saker och ting klarna.

”Vanligt folk hade träkors, och de ser vi ju av förklarliga skäl inte längre eftersom de har ruttnat sedan länge”
Nils Klahr, konservator

Samtliga stenar utanför kyrkan är gjorda i kalksten, ett dyrt material som ansågs vara väldigt fint på 1700-talet. I dag används det dock inte lika flitigt längre, eftersom materialet tenderar att vittra med tiden. Men däremot är det betydligt bättre än de dåvarande alternativen till stenmonument.

– Vanligt folk hade träkors, och de ser vi ju av förklarliga skäl inte längre eftersom de har ruttnat sedan länge.

Med Alex och Nils handpåläggning väntas stenarna klara sig utan skavanker i ytterligare ett decennium eller mer därtill.

Annons

– Allt beror på hur stenarna sköts, om man tvättar dem en gång per år och håller borta mossan kan de klara sig ännu längre, säger Nils.

Ergonomin när man restaurerar gravstenar är inte alltid den bästa. ”Det är jävligt anstängande för kroppen, man får stretcha emellanåt”, säger Nils Klahr.
Ergonomin när man restaurerar gravstenar är inte alltid den bästa. ”Det är jävligt anstängande för kroppen, man får stretcha emellanåt”, säger Nils Klahr.Foto: Evelina Segerqvist
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons