Annons
Nyheter

Grannprotest mot fler hus på Sträckås

Å ena sidan – eftertraktad ”Bullerbykänsla”. Å andra sidan – ska fler hus tillåtas i ett attraktivt område?
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2011
Fråga om ytterligare hus på Sträckås på Ulricehamn behandlas av miljö- och byggnämnden i dag. En del av sammanträdet är öppet för allmänheten, dock inte den del där beslut i de två aktuella ärendena tas upp. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Fråga om ytterligare hus på Sträckås på Ulricehamn behandlas av miljö- och byggnämnden i dag. En del av sammanträdet är öppet för allmänheten, dock inte den del där beslut i de två aktuella ärendena tas upp. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Frågan om det ska få byggas fler hus i området Sträckås i södra Ulricehamn behandlas i dag av miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun.

Det är ett kontroversiellt ärende, och det är heller inte första gången som frågan om ytterligare hus har väckt debatt och starka känslor.

Annons

För att de beslutande politikerna verkligen ska kunna bilda sig en uppfattning, har de uppmanats att inför dagens sammanträde besöka området.

Genom Sträckås snirklar sig en smal och kurvig väg, kantad av betesmark för hästar och får. Längs vägen finns cirka tio hus, företrädesvis rödmålade, samt en och annan ekonomibyggnad. Det varierade kulturlandskapet inramas av dungar med lövträd.

Vid dagens sammanträden finns två ärenden som gäller förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus i området.

Det är samma fastighets-ägare som dels vill avstycka en jordbruksfastighet för att på den kunna uppföra ett enbostadshus utmed Sträckåsvägen, dels uppföra ett enbostadshus på en redan avstyckad fastighet, en bit in från vägen.

I första fallet som gäller avstyckning är förslaget till beslut att avslå ansökan. Enligt yttrandet som ligger till grund för beslutet skulle det äventyra områdets karaktär av landsbygd om ännu fler hus byggs. Miljöinspektören anser samtidigt att nämnden bör överväga om någon form av skyddsbestämmelse för området ska upprättas. Det skulle vara ett sätt att tydligt göra klart att det inte ska byggas mer i området.

I det andra fallet är förslaget däremot att ge ett positivt förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus. Aktuell fastighet är redan avstyckad och den planerade tomten ligger en bit in från Sträckåsvägen, heter det i förslaget. Enligt den fördjupade översiktsplanen planeras ingen ny samlad bebyggelse i området, men enstaka kompletterande byggnader kan tillåtas.

Redan har närboende gett synpunkter på ärendena. Enkelt sammanfattat anser de inte att nya bostadshus i området ska tillåtas. Då riskerar ”Bullerbykänslan” att gå förlorad.

Det är just detta som är grundfrågan. Det handlar om ett attraktivt område, som är uppskattat just för karaktären på landskapet och på bebyggelsen. Med ytterligare bebyggelse riskerar denna karaktär att gå förlorad, menar kritikerna.

Samtidigt finns enskilda som ser möjligheter till ytterligare bebyggelse, eller ”förtätning”, som det heter på myndighetssvenska.

För nämnden handlar det bland annat om en avvägning mellan dessa olika intressen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons