Annons
Nyheter

Gospel gläder körsångare

Det svängde rejält i Hällstads kyrka vid lördagens gospelkonsert med över 100 körsångare.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011
Gospelglädje. Körövning inför konsert senare på kvällen i Hällstads kyrka.
Gospelglädje. Körövning inför konsert senare på kvällen i Hällstads kyrka.Foto: Christer Seldevall
Jonas Engström över med kören.
Jonas Engström över med kören.Foto: Christer Seldevall
Gospelkonsert leds av Jonas Engström.
Gospelkonsert leds av Jonas Engström.Foto: 
Solosång kryddar gospelsångerna.
Solosång kryddar gospelsångerna.Foto: 

Redan på förmiddagen samlas sångarna för att värma upp och sjunga ihop sig. Det är uppskattningsvis 120 sångare från körer runt om i Redvägs kontrakt som förbereder sig för kvällens konsert.

Då UT anländer vid lunchtid är det högt tryck i kyrkan. Längst fram i mitten står körledaren Jonas Engström, ledigt klädd i jeans och ljusblå skjorta. Hans ansikte är ett enda stort leende.

Annons

Han gestikulerar, klappar händer och gungar med i takt till musiken. Bredvid honom, på flygel finns Bengt Berglund, som svarar för gediget komp.

– Halleluja, halleluja! sjunger kören.

Jonas Engström avbryter för en kort instruktion. Så kommer kören igång igen. I slutet av sången börjar kördeltagarna klappa händer i takt med musiken.

– Det är så här det är. Det är utlevelse och rytm. Det är gospel, säger Jonas Engström en stund senare, då kören brutit upp för att gå över till församlingshemmet för en bit mat.

Jonas Engström har anlitats för att leda den stora sammanslagna kören. Han berättar att han fick kontakt med körledare från Ulricehamnstrakten i våras. Det var då som idén till konserten nu lanserades.

– Det är jätteroligt att komma ut så här och träffa körer i olika delar av landet, säger han.

Han beskriver sig själv som frilansande gospelkörledare. Det är något han har ägnat sig åt på heltid sedan 1996. Bland annat har jobbat med Stockholm Gospel Festival.

– Jag är oerhört glad över att ha fått den här möjligheten, säger han.

Han är född och uppvuxen i Höganäs i nordvästra Skåne. Då han var 15 år upptäckte han gospeln.

– Det var en riktig aha-upplevelse, som har kommit att prägla mitt liv sedan dess, berättar han.

Annons

Hur vill du beskriva intresset för gospel i dag?

– Det är något som växer. Intresset är minst lika stort ute i landet som det är i exempelvis Stockholm och Göteborg.

– Jag tror det finns flera förklaringar. Texterna är hoppfulla, vilket jag tror är något som vi behöver i dag mer än någonsin. Gospel bygger på uttryck och rytm. Och kan man inte noter så är det inte något hinder.

Arne Gunnarsson, kyrkomusiker i Hössna och Timmele, är en av de körledare som finns på plats denna dag. Han berättar att han och kollegerna tidigare pratat om att göra något med gospelanknytning. Konserten nu är resultatet av denna planering.

– Det är sångare från åtta-tio körer som är med här i dag, säger han.

Varför gör ni detta?

– Det är roligt. Gospel är lättillgängligt, både för sångare och för dem som lyssnar. Med gospel infinner sig en känsla av glädje, hela kroppen är med då man sjunger, säger Arne Gunnarsson.

Även om gospel normalt sett inte är vad körerna i området vanligtvis ägnar sig åt, finns det vissa undantag. Det gäller exempelvis ungdomskören i Timmele, som varit över i Chicago och sjungit gospel.

– Det är möjligt att denna satsning blir ett frö till en framväxande gospelkör i vårt område, säger Arne Gunnarsson.

Har det funnits någon tveksamhet hos sångarna i körerna här att delta i gospelkonserten?

Annons

– Några enstaka har känt en viss skepsis. Jag tror det finns flera orsaker, vilka alla bottnar i en ovana för den här musikstilen.

– Det kan vara svårigheter med språket, som ju är engelska. Att memorera melodier och texter kan upplevas som ett hinder för vissa. Samt slutligen ovanan vid att sjunga gospel.

Jonas Engström har också några funderingar kring denna frågeställning.

– Här i Sverige sjunger vi gärna i kör. Ska man generalisera går det till så att vi står ganska stilla med noter i händerna och sjunger den text som finns i häftet. Gospel bygger på call and response-tekniken. Är man inte van vid att gestikulera med händerna då man pratar, så är det inte konstigt om det känns ovant i sångsammanhang. Men det är något man kan träna sig på.

Några timmar senare är det dags för kvällens konsert. En gudstjänst med sånger som Jonas Engström beskriver som ”gott och blandat”.

– Det blir spirituals, modern gospel samt lite halleluja, förklarar han.

Några minuter innan konserten drar i gång är det så gott som fullsatt i Hällstads kyrka.

Efter några välkomstord tar Jonas Engström över och inleder programmet genom att låta åhörarna få sjunga den välkända gospeln ”Amazing Graze”. Efter några strofer är även kören med. Tillsammans blir det en mäktig stämning som fyller kyrkorummet.

När kören senare drar igång med en gospel där soloframträdende ingår, släpper det loss. Kören och solisterna bjuder på rytmer, handklapp och smittande leenden. Publiken är med på noterna.

Ordet gospel kommer från engelskans ord för evangelium. Ordet evangelium kommer från grekiskan vilket betyder goda nyheter eller glatt budskap.

Gospelsånger har som regel kristen text och det kristna budskapet är nästintill alltid starkt framträdande.

Gospel är en kyrklig musikgenre, utvecklad i USA i församlingar vars flesta medlemmar var svarta. Sångerna framförs av körer, ofta vokalt eller med enkelt ackompanjemang.

Genren är nära besläktad med spiritual och blues. Mycket av dagens pop och rock härstammar bland annat från gospel.

En mycket framgångsrik gospelsångare och kompositör är Andrae Crouch. Ray Charles, Bob Dylan och Bruce Springsteen är exempel på artister som har gjort gospelmusik.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons