Annons
Nyheter

Godkänt betyg för skolans effektivitet

Ulricehamn hamnar i mitten i en undersökning om hur effektivt skolans pengar används.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2013

Det är Dagens samhälle som rankar landets skolkommuner, en undersökning som inte ska blandas ihop med exempelvis Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommun.

Ulricehamn hamnar på plats 162 av totalt 290 kommuner. Syftet med undersökningen är alltså inte att tala om vilka kommuner som har bäst skolresultat, utan hur väl skolans resurser används.

Annons

För att komma fram till det har storleken på resurserna jämförts med resultaten. Ulricehamn får siffran 1,05. Landets bästa kommun, Täby, får 4,02 och bottenkommunen Skinnskatteberg får bara 0,38. Siffrorna har tagits fram för att det ska gå att se hur mycket mer eller mindre effektiv en kommun är jämfört med andra.

I genomsnitt lägger kommunerna drygt 40 procent av sina budgetar på skolan. Men enligt Dagens samhälles skolrankning finns det inget tydligt samband mellan satsade pengar och elevernas betyg. De 116 mest effektiva kommunerna lägger exempelvis 30 procent mindre resurser på skolan.

Det kan delvis förklaras av socioekonomisk status. Skolresultaten var högre i kommuner med hög medelinkomst och utbildningsnivå men med låg arbetslöshet. Ungefär tio procent av elevernas resultat ansågs bero på de tre variablerna, och bland dem hade föräldrarnas utbildningsnivå störst betydelse.

Skolrankningen ger inget stöd för att ökad lärartäthet alltid får önskad effekt. Orsaken till det tros vara att svaga elever har extra lärarstöd utan att det leder till högre skolresultat.

Undersökningen omfattar femårsperioden 2008-2012.

Tranemo: 0,99, plats 186

Borås: 1,33, plats 75

Falköping: 1,05, plats 157

Herrljunga: 1,17, plats 118

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons