Annons
Nyheter

Godkända badvattenprover i Ulricehamns kommun

Badplatser i Ulricehamns kommun får godkända betyg vid säsongens första badvattenmätning.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2013
Arkivfoto!!! Mätningar vid Rånnavägs badplats visade på förhöjda bakterievärden, men vid en extra kontrollmätning av badvattnet blev resultaten godkända.
Arkivfoto!!! Mätningar vid Rånnavägs badplats visade på förhöjda bakterievärden, men vid en extra kontrollmätning av badvattnet blev resultaten godkända.Foto: Henrik Erickson

Under vecka 24 har badvattenprover gjorts i sjöar och vattendrag i Ulricehamns kommun. Mätningarna anger vattenkvalitet, nivå av algblomning och temperatur på vattnet. Alla mätningar som gjorts i Ulricehamns kommun visar ett godkänt resultat, förutom mätningen som gjordes i Rånnavägssjön. Där angavs vattenkvalitén först som "tjänligt med anmärkningar", detta på grund av något förhöjda värden av E. coli-bakterier i vattnet. Vid en andra mätning en vecka senare visade dock resultatet på godkända nivåer även där.

Lena Molander är fritidskonsulent på Ulricehamns kommun och hon berättar att tillfälliga stigningar av bakterievärden kan förekomma.

Annons

– Det kan bero på många saker. Kanske hade det varit många fåglar i vattnet precis på just det ställe där provet togs. När något är fel tar vi alltid nya prover så snart som möjligt, och den här gången visade de att allt var okej.

Lena Molander berättar att kommunen på senare år har haft väldigt bra värden på vattnet, men att det i slutändan är yttre faktorer som styr. Blir det en regnig sommar ökar risken för att bakterievärden kan stiga i vattnet.

– Då beror det på att regnvattnet drar med sig bakterier från jorden. Så det rör sig ytterst sällan om föroreningar.

Algblomning har å andra sidan att göra med vattentemperaturen, då varma temperaturer är gynnsamt för tillväxten av alger.

– I Mogden i Hökerum har vi haft ganska rejäla algblomningar tidigare år, så även i Åsunden. Det är inget man kan förutse, säger Lena Molander.

Mätningarna utförs av vattenverket och Ulricehamns Energi AB på kommunens egna badplatser. Varje säsong görs 4 mätningar och nästa mätning görs vecka 27.

För den som själv vill söka bland badvattenmätningarna som gjorts finns resultaten på hemsidan www.badplatsen.smittskyddsinstitutet.se.

De badplatser i Ulricehamns kommun som omfattas av badvattenmätningarna är följande: Bystadssjön i Gällstad, Flatasjön i Dalum, Haganäsbadet vid Yttre Åsunden, Mogden i Hökerum, Sämsjön i Vegby, Ätran i Trädet, Stora Björken, Jogen, Köttkullasjön, Rånnavägssjön, Åsunden Prången, Åsunden Skottek, Åsunden Sturebadet och Åsunden Alnäset.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons