Annons
Nyheter

Goda rutiner för handtvätt

Förskolornas rutiner för handtvätt är goda. Men det saknas skriftliga rutiner för rengöring av leksaker. Det är ett par av slutsatserna i en rapport om hygienen i Tranemos och Ulricehamns förskolor.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014

Det är kommunens miljö- och samhällsbyggnadsavdelning som har granskat förskolornas hygienrutiner under hösten och våren. Syftet har främst varit att undersöka hur hygienarbetet har fortsatt efter det att en smittskyddssjuksköterska besökt förskolorna som en del i det så kallade Hyfsprojektet. Hyfs står för hygien i förskolan.

Samtliga förskolor har fått ett besök och bland annat granskades toaletter, skötrum och städutrymme.

Annons

En slutsats av granskningen var alltså att förskolornas rutiner kring handhygien är goda. På plussidan finns till exempel att det varit bra tillgång till flytande tvål, engångshanddukar och handsprit. Man tycker också det är bra att textilhanddukar nu är helt borta från de kommunala verksamheterna eftersom detta minimerar risken för smittospridning.

Till det negativa hörde att barnens händer inte alltid tvättades efter toalettbesök. Detta tycker man ska göras, dels eftersom barnen kan komma i kontakt med smittoämnen, dels för att det har en pedagogisk funktion.

Man konstaterar dock att Ulricehamn och Tranemo är långt ifrån ensamma om detta. Socialstyrelsen gjorde samma notering i ett nationellt projekt för några år sedan.

En synpunkt i rapporten är att det på vissa förskolor inte är känt bland personalen hur ofta lokalerna städas, vilket ses som en brist. Man skriver också att det varit få verksamheter i Tranemo och Ulricehamn som kunnat visa upp en skriftlig rutin för rengöring av leksaker.

Miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen anser att detta ska ingå i den skriftliga egenkontrollen eftersom risken annars ökar att momentet inte blir utfört.

Politikerna i kommunernas gemensamma miljö- och byggnämnd fick nyligen information om rapportern och beslöt då att lägga rapporten till handlingarna.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons