Annons
Nyheter

Gemensam mässa för tre kyrkor

För fösta gången firade Pingstkyrkan, Svenska kyrkan och Missionkyrkan påsk tillsammans. På annandagen hölls en gemensam mässa med nyskriven musik.
Nyheter • Publicerad 9 april 2012
De tre kyrkorna firade påsk tillsammans.
De tre kyrkorna firade påsk tillsammans.Foto: 

Tonerna stiger mot Pingstkyrkans tak när projektkören övar inför nattvardsmässan som strax ska börja. Den projektanställde kompositören Mikael Ryde har skrivit mässan I påskens glädje, med traditionella texter men nyskriven, mer svängig musik.

Mässan leds av prästen Carl Sjögren, Svenska kyrkan, och Sten Strömbom, pastor i Pingstkyrkan. Att de tre kyrkorna nu samarbetar runt påskfirande handlar enligt Carl Sjögren om att samla kraft tillsammans. Han har märkt av en förändring de senaste tio åren. Att de olika kyrkorna är mer benägna att samarbeta.

Annons

– Tidigare hade det varit mer laddat att fira tillsammans. Stämningen har blivit mer respektfull och igenkännande. Inställningen är mer att de andra är lika mycket kristna som vi. Min uppfattning är att det beror på att få är kristna i dag, vi är marginaliserade. Vi behöver samlas runt det som är viktigt.

Deltagarna i kören övar på sin entré. Först kommer några dansare ut och därefter följer sångarna. Karin Ryde, 15, är dotter till kompositören Mikael Ryde och deltar både i kören och i dansen. Hon tycker att det är roligt att de tre kyrkorna samlas för att fira gemensamt.

– Vi delar samma tro och då ska vi också fira tillsammans. Jag älskar att sjunga och gillar den här musiken. Det är roligt att den har gjorts om och känns nyare.

Dansarna dansade in tätt följda av sångarna i kören.

Kören sjöng traditionella texter med nyskriven musik av Mikael Ryde.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons