Annons
Nyheter

Gammalt utflyktsmål till salu

Under 1950 och 1960-talet var det en av Ulricehamns stora turistmagneter. Åtskilliga tusen besökare tog varje år båten över Åsunden, från stora bryggan till café Solvik. Nu är det till salu till högstbjudande.
Nyheter • Publicerad 2 april 2013
Solvik öppnades för allmänheten 1953. Under två årtionden var caféet ett utflyktsmål för ulricehamnare och andra.FOTO: PrivatSylvia gick i skytteltrafik från Stora bryggan till Solvik och Åsastugan. FOTO: Privat
Solvik öppnades för allmänheten 1953. Under två årtionden var caféet ett utflyktsmål för ulricehamnare och andra.FOTO: PrivatSylvia gick i skytteltrafik från Stora bryggan till Solvik och Åsastugan. FOTO: PrivatFoto: 

Solvik, längst in i Kråkeboviken, byggdes redan på 1920-talet då tomten styckades av från gården Kråkebo Storegården.

Under åren har det varit flera olika ägare till fastigheten som också byggts till och skiftat i utseende.

Annons

För allmänheten öppnades Solvik när Nils och Ruth Nordström tog över 1953. De byggde till den ursprungliga stugan och öppnade ett café som under dryga två årtionden blev ett stort turistmål. Både för besökare till Ulricehamn och för stadens egna invånare.

Tvärs över sjön gick båtarna Utamega, senare Sylvia med Folke Rundqvist som skeppare, i skytteltrafik från Stora bryggan till Solvik och Åsastugan. En linjefart som under de sista åren ersattes av M/S Gunny med Gösta Lindh vid rodret.

1963 köptes Solvik av Gunnar Hallberg som fortsatte att driva caféverksamheten ytterligare ett antal år. Efter det har Solvik återgått till att vara ett sommarställe för ett antal ägare.

Ett dygn efter det att fastigheten lagts ut till försäljning på internet hade nästan 700 intresserade besökare varit inne och tittat.

– Nu, efter några dagar, har jag redan haft kontakt med ett antal seriösa, presumtiva, köpare säger mäklaren Gunnar Örtlundh.

För yngre ulricehamnare är förmodligen historien om café Solvik något ganska okänt. För stadens något äldre invånare så finns säkert minnet av Ruth Nordströms eminenta räksmörgåsar kvar.

Och förmodligen också de tusentals mygg man slogs med på den vackert terrassbyggda serveringen vid sjökanten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons