Annons
Nyheter

Gamla filmer och nytt bibliotek

Det var fullt hus i Grönahögs bygdegård i söndags. Filmvisning och nytt bibliotek var dragplåstren.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Bibliotekschef Anna-Lena Johansson, kulturchef Anna Laang och Grönahögs hembygdsförenings sekreterare Carina Hultin presenterade filmerna och talade om Grönahögs nya bibliotek som hade invigning i söndags.
Bibliotekschef Anna-Lena Johansson, kulturchef Anna Laang och Grönahögs hembygdsförenings sekreterare Carina Hultin presenterade filmerna och talade om Grönahögs nya bibliotek som hade invigning i söndags.Foto: Kajsa Kettil

Den så kallade Grönahögsfilmen av Lennart Ahlstrand och en film av Kurt Gabrielsson fick Grönahögsborna att besöka byns bygdegård i söndags eftermiddags. Båda filmerna handlar om livet på landet i mitten av 1950-talet. Det var fullt till sista plats i lokalen. Strax innan filmerna presenterades fick extrastolar bäras in. En av dem som trängde ihop sig på extraplatserna var Marie Gottning.

– Min man är från Grönahög och vi tänkte att det kunde vara roligt att se hur det såg ut och hur det var här förr. Särskilt för barnen, säger hon.

Annons

Stig Karlsson, ordförande i Grönahögs hembygdsförening, var nöjd med filmvalet.

– Kurt Gabrielssons film från Ölsremma handlar om bondelivet på 40-, 50-, och 60-talen. Det är inte så avlägset ändå. Och Grönahögsfilmen är ju ett mästerverk. Jag tror inte att den har visats här sedan 70-talet, säger han.

Föreningens sekreterare Carina Hultin hälsade alla välkomna, och efter hennes presentation passade kommunens kulturchef Anna Laang på att berätta om Grönahögs bibliotek som nyligen har flyttat från bygdegårdens ovanvåning ner till markplan.

– Grönahögs utlåningsstation är ett av våra bibliotek i Ulricehamns kommun, och jag skulle vilja utmana er Grönahögsbor att fördubbla utlåningsstatistiken! sade hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons