Annons
Nyheter

Fyra miljoner till ny lekplats

En ny lekplats för fyra miljoner som ska stå klar på järnvägsområdet i Ulricehamn till sommaren 2014. Och alla barn får vara med och utforma den.
Nyheter • Publicerad 5 september 2013
Politisk enighet om en ny lekplats demonstrerades igår, då planerna på en satsning på Järnvägsområdet presenterades.
Politisk enighet om en ny lekplats demonstrerades igår, då planerna på en satsning på Järnvägsområdet presenterades.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Stadsarkitekt Gunilla Pettersson visar skisser över hur den blivande lekplatsen kan komma att utformas.
Stadsarkitekt Gunilla Pettersson visar skisser över hur den blivande lekplatsen kan komma att utformas.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I går presenterades den kommande investeringen på plats på gräsytan där den nya lekplatsen ska anläggas. Här fanns företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige, som för att markera den politiska enigheten i frågan.

Kommunala energibolaget, som svarar för det praktiska arbetet med anläggningen, fanns även på plats.

Annons

Liksom företrädare för Ulricehamns sparbanks Ulricafonden, som bidrar med en miljon kronor till satsningen. Vilket alltspå betyder att kommunen svarar för resterande tre miljoner.

Det var en glad Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande, som presenterade satsningen.

- Det känns riktigt roligt att få berätta om detta. Man kan tycka att det är mycket pengar vi nu satsar på en lekplats. Men tanken är att detta ska bli så mycket mer än en vanlig lekplats. Det kan bli en mötesplatsplats i världsklass.

Han konstaterade att barnfamiljer i dag gör heldagsutflykter till attraktiva lekanläggningar. I samband med det passar man ofta på att handla och kanske gå ut och äta. Vilket innebär positiva effekter på det lokala näringslivet. En liknande utveckling är vad politikerna nu hoppas på för Ulricehamns del.

– Med en lekplats här höjer vi värdet på området. Och med pengarna från banken kan värdet på området ytterligare höjas rejält, utöver den anläggning som vi ändå skulle gjort, sa Lars Holmin.

Från Ulricafondens sida framhöll man att idén är helt rätt för att fonden kunna gå in med pengar i satsningen.

– Enligt vår policy ger vi inte stöd till kommunal verksamhet. I det här fallet närmar vi oss det gränsen för det, men vi anser ändå att vi har en god marginal, genom att den blivande lekplatsen vänder sig till alla, både ulricehamnare och turister vill vi bidra till detta, sa Björn Andén.

Som för att markera att det finns marginal till kommunal verksamhet hade den symboliska checken som överlämnades adresserats ”till alla leksugna ulricehamnare.

Den målgrupp det hela egentligen handlar om, alltså barnen, hade inga representanter på plats Men redan om en dryg månad får de chansen att göra sin röst hörd, enligt Lars Holmin.

Tanken är att alla barn i åldern fyra-tio år som är bosatta i Ulricehamns kommun ska få vara med och påverka hur lekplatsen ska utformas. Häften med ritade bilder på olika stationer kommer att skickas ut till skolor och förskolor. Genom att välja ut och färglägga det man helst vill ha kommer arbetsgruppen att få ett underlag för den slutgiltiga utformningen.

Annons

Målet är att komma igång med satsning snarast, för att den ska så klar att tas i drift inför sommaren 2014.

Frågan om att anlägga en lekplats på järnvägsområdet har stötts och blötts under många år. En gammal detaljplan från 2006 anger också området kan användas som parkmark, vilket innefattar lekanläggning.

Men redan under mandatperioden 1998-2002 föreslog det dåvarande serviceutskottet i Ulricehamns kommun att det skulle byggas en lekplats på Järnvägsområdet.

Men av de planerna blev inget.

Några år sedan, då kommunen övervägde det så kallade ”runda huset” att användas som besökscentrum, fanns idéer om att utveckla området med lekplats som ett av inslagen.

Inte heller detta gav några konkreta avtryck.

I det gällande kommunala handlingsprogrammet för innevarande mandatperiod som antagits av kommunfullmäktige sägs att en lekplats ska anläggas på Järnvägsområdet.

Frågan är då varför det har tagit så lång tid för politikerna att sätta ner foten i den här frågan.

– Visserligen har man velat detta tidigare också. Men hela tiden har det kommit nya inspel, som skulle diskuterats. Och så har det inte blivit av, säger Lars Holmin.

Nu finns dock en politisk enighet om att avsätta tre miljoner kronor i budget för nästa år, för att förverkliga satsningen.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons