Annons
Nyheter

Fullt drag i Gölingstorp

Johan på snippen ljuder från den smockfulla scenen mellan de gamla marknadsbodarna och björkallén på marknadsplatsen i Gölingstorp.
Det är dags för vårens dragspelsstämma.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Alla fick inte plats på scenen under allspelet. Och oj vad det blir mäktigt när så många dragspelare som var med under lördagen, samtliga spelar Drömmen om Elin.
Alla fick inte plats på scenen under allspelet. Och oj vad det blir mäktigt när så många dragspelare som var med under lördagen, samtliga spelar Drömmen om Elin.Foto: Anette Westerlund

Kristofer Björklund, ägare av gården i Gölingstorp, och värd för dagens dragspelsstämma, står och myser i skuggan av en av björkarna. Han är nöjd. Det är vackert väder och det har kommit betydligt fler sällskap än han väntat sig:

– Det blir fler och fler varje för varje gång vi ordnar det här.

Annons

Första gången Kristofer stod värd för en dragspelsstämma var 2010. Då lades taken på de gamla marknadsbodarna om och en av dem som var med då, spelade dragspel och tyckte att det verkade som en perfekt plats att ha stämma på.

Kristofer nappade och sedan dess har det ordnats stämmor två gånger per år. Alla lika lyckade.

Men i lördags var det något av ett rekord. När husvagnar och husbilar började rulla in under torsdagskvällen tänkte Kristofer, att det var mycket folk. Sedan rullade det in lika många under fredagen.

– Nu är det ungefär 60 ekipage här.

Jarl Holmqvist, Lars Bengtsson och Bruno Johannesson från Markaryd kom under fredagseftermiddagen. Knappt hade de hunnit parkera sin husvagn under ett kastanjeträd innan de plockade fram sina dragspel och började spela. Jo, det är 16 mil mellan Gölingstorp och Markaryd, konstaterar de, men de är det värt. För en rolig dragspelsstämma kan man åka hur långt som helst. De berättar:

– Det är socialt, man träffar mycket folk och många har man träffat tidigare och så finns det många fina damer.

Deras trio kallar sig för Snickers. Egentligen är de två till, men de kunde inte följa med. Om en halvtimme är det deras tur att stå på scenen. På repertoaren står Fårsavisan, Min dingeling och Sommar i Sverige. Låtarna måste så klart sitta ordentligt innan de blir deras tur så därför spelas och spelas det.

– Vi började spela 19.15 igår kväll och slutade 01.30 i natt. Men det är kul!

Efter allspelet, där alla musikanter är välkomna att delta i de på förhand bestämda låtarna, får de föranmälda grupperna gå upp på scenen. Tre låtar får de lov att framföra på lastbilsflaket som Kristofer gjort i ordning. När mörkret faller är det iordninggjort på logen för mer spel, fast då är det lite mer dansbetonat.

I publiken står Ljungsarps egen dragspelare Allan Tholin. Han säger nöjt:

– Den här stämman missar jag inte, även om jag själv inte är ute och spelar så mycket själv längre. Jag njuter av att se att det är så många här och spelar.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons