Annons
Nyheter
Gräs och blader får en vacker frostkant – och plötsligt blir det hektiskt för traktens däckverkstäder. Alldeles för sent ute, menar Jimmy Öberg, däckmontör på Däckcenter i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2014
Foto: Åsa Dahlberg

Natten mellan onsdag och torsdag slog frosten till igen i både Ulricehamn och Tranemo. Och då vaknar bilisterna.

– Ja, det är väldigt väderstyrt. Den 20 oktober kan man säga att det började dra i gång i år. Nu senaste veckan har folk ringt mer och mer.

Annons

Men än är det inga större problem att få en tid för att bytt sina däck. På Jimmy Öbergs arbetsplats har man halv beläggning ungefär, mot vad man klarar av att ta emot på en dag. Men han räknar med att det ska ändras i början av november. Då får man räkna med att få vänta några dagar innan man får en tid.

Men enligt SMHI: s meteorolog Emil Björck kommer vädret snart att bli mildare igen.

– Ja, en tillfällig liten köldknäpp kan man kanske kalla det. Temperaturerna har ju länge legat på över det normala, nu har det varit nere och vänt på normala siffror men snart stiger det uppåt igen. Vi har varmluft på väg in.

Jimmy Öberg på Däckcenter har då en egen prognos:

– Då håller vi nog ett gott tempo hela november – då smäller det till på riktigt först vid lagen den 1 december.

Då måste man ha utrustat sin bil med vinterdäck för att inte riskera att få böter. Men Jimmy låter inte odelat nöjd över att slippa stressen ett tag till. Han tycker det är alldeles för sent att byta däcken först när frosten gör sitt insteg.

– Ett sommardäck bör man byta redan när temperaturen faller under sju plusgrader. Annars blir det för hårt och får inte lika bra grepp vid vatten eller så. Men det är inte många som vet det, eller tänker på det.

Mindy Lara
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons