Annons
Nyheter

Fritidspedagoger kräver upprättelse

Fritidspedagoger kräver att även de ska omfattas av legitimation, precis som lärarna.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011
Annika, Lööf fritidspedagog vid Hökerums skola, tillsammans med vikarierande Elin Hellqvist och barnskötaren Ket Kroon.
Annika, Lööf fritidspedagog vid Hökerums skola, tillsammans med vikarierande Elin Hellqvist och barnskötaren Ket Kroon.Foto: Christer Seldevall

Det är i en riksomfattande kampanj som fritidspedagoger kräver att fritidspedagoger och lärare med inriktning mot fritidshem ska vara de pedagogiskt ansvariga på fritidshemmen.

I brevet, som är ställt till bland annat utbildningsdepartementet och skolverket, ställs kravet att fritidspedagoger ska omfattas av legitimation som kvalitetssäkrar verksamheten och som ger rätt att verka i skolan precis som tidigare. Det ska även ge samma möjligheter till fortbildningsprogram som övriga lärarkategorier.

Annons

Annika Lööf, fritidspedagog vid Hökerums skola, är en av initiativtagarna till uppropet.

– Det är debatten om lärarlegitimationer som fick oss att fundera över konsekvenserna för vår del. Resultatet blev att missnöjet nu växer, säger hon.

I sak handlar det om att få samma erkännande som förskollärarna nu får, genom kravet på legitimation.

– För mig personligen är det inte legitimationen i sig som är det viktigaste. Men legitimationen blir ändå ett symboliskt erkännande av att man är utbildad för det man arbetar med. Så sett spelar det en stor roll, säger Annika Lööf.

– Jag ser det samtidigt som ett sätt att höja kvaliteten. I dag råder det brist på utbildade fritidspedagoger. Med möjligheten till legitimation kan den situationen ändras, så att fler ser ett värde i den här utbildningen. I förlängningen kan det även påverka lönenivåerna för oss fritidspedagoger.

Ket Kroon, barnskötare vid Hökerums skola, ställer upp på fritidspedagogernas krav om legitimation.

– Varför inte? Lika väl som att förskollärarna får det så borde fritidspedagogerna omfattas, säger hon.

Enligt brevet till skolverket har fritidspedagoger och förskollärare samma utbildning. Den marginella skillnaden gäller att utbildningen är inriktad på åldersgrupper. Enligt den nya skollagen har dock lärare och förskollärare största behörighet på fritidshemmet.

– Det är helt oacceptabelt eftersom det är direkt olämpligt att placera personer utan utbildning på området eller för åldersgruppen, i verksamheten, heter det i brevet.

– Det är dessutom helt oacceptabelt att den högskoleutbildning som tidigare gav behörighet, inte längre anses göra det. Vi står nu med höga studielån, en värdelös utbildning och oerhört mycket bortkastade tid och kompetens.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons