Annons
Nyheter

Friskolorna blev utan extrastöd till behövande elever

Friskolorna i Ulricehamns kommun fick inte del av de extra pengar till elever med behov av särskilt stöd som kommunfullmäktige beslutade om i somras.
Nyheter • Publicerad 9 november 2013

Det var totalt 7,2 miljoner kronor för- och grundskolan i Ulricehamns kommun fick del av, enligt ett beslut i kommunfullmäktige. Pengarna skulle användas till att förstärka arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd.

Men de fristående skolorna fick aldrig möjlighet att ta del av eller söka ur denna resurs. Istället fördelades de tjänster som pengarna användes till, inom de bägge skolområdena i kommunen. Skolområde syd fick sex tjänster, skolområde nord fick sex tjänster. Fördelningen inom respektive område har därefter skett utifrån en behovsprövning.

Annons

Resursförstärkningen har inte ingått i den så kallade resursfördelningsmodellen. Vilket i praktiken betyder att fristående skolor inte får del av pengarna.

Förklaringen som Vistaholm fått, var att stödet är tillfälligt.

– Det var det besked vi fick, då vi fick information om beslutet, säger Sara Carlsson, ordförande i Vistaholms föräldrakooperativ, som driver en fristående F-3 skola i Ulricehamn.

Eftersom föräldrakooperativet ansåg att beslutet strider mot skollagen, överklagade man till förvaltningsrätten i Jönköping. Men det visade sig att överklagandet inkommit 13 dagar för sent. Därför prövades inte överklagandet.

– Det är inte mycket att göra åt det. Men i sak anser vi att detta har blivit väldigt fel. Resurserna har fördelats mellan kommunens skolor, medan fristående enheter som vår blir utan. Stödet borde vara öppet för alla skolor att ta del av. Vi anser att det borde vara behovsprövat och fördelas av Centrala elevhälsan. Då hade förutsättningarna att ta del av stödet blivit lika för alla, säger Sara Carlsson.

Enligt Roger Wilhelmsson (M), samtalsledare för kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande och välfärd, är stödet till för att kunna möte extrema situationer, som vissa skolor signalerat om.

– Hade pengarna fördelats ut enligt resursfördelningsmodellen, hade pengarna inte fått avsedd effekt, eftersom alla skolor då skulle fått del av dem, även de som inte hade behovet. Från friskolorna har vi inte fått några sådana signaler.

– Jag anser att alla elever har rätt till det stöd de behöver. Tanken med de här extrapengarna var inte att diskriminera vissa skolor, säger Roger Wilhelmsson.

Men så verkar det ha blivit?

– Om en fristående skola har en elev med behov av särskilt stöd, så ska det hanteras via Centrala elevhälsan. Jag förutsätter att en skola i ett sådant fall får det stödet. Skulle det vara så att man inte får det, då skulle det kunna beskrivas som diskriminering.

Det ökade stödet som kommunfullmäktige beslutade, är inte tillfälligt. Det innebär att det kommer att finnas med även i kommande budgetar.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons